Jaguar ve Leoparların Farkları Nelerdir?

Jaguar ve Leoparların Farkları Nelerdir?

Büyük kediler diyince aslan ve kaplandan sonra akıllarımıza çitalar, jaguar ve leopar geliyordur. Aslan ve kaplanlar gerek boyut, gerek de renk olarak diğerlerinden farklı oldukları için onları karıştırmak pek olası değildir fakat jaguar ve leoparın sık sık karıştırıldığını görürüz.

Kedi ailesi
Kedi ailesi

Peki renk ve vücut yapısı olarak bu kadar benzeyen jaguar ve leoparların birbirlerinden ne gibi farkları var?

Bu iki canlı farklı habitatlarda yaşıyor. Leoplarları Afrika ve Asya’da görmek mümkünken, jaguar Amerika kıtasına ait bir canlı türü. Doğal ortamlarında bir jaguar ve bir leoparın karşılaşması imkansız.

habitat
Jaguarların habitatları. Koyu yeşil güncel yaşam alanları, açık yeşil eskiden de jaguarların yaşamış olduğu yerler.

Cüsselerine bakacak olursak jaguarlar kuzenlerinden daha ağırlar. Leoparlara baktığımızda dişiler 20-60, erkekler ise 40-80 kilogramlık bir kütleye sahipler. Jaguarlarda ise dişiler 85-90, erkekler ise 110-120 kilogramlık civarında kütlelere sahipler.

vücut yapıları

Jaguarların ortası boş ya da nokta işaretli daha büyük benekleri var, diğer yandan leoparların ortası boş benekleri var.

Beneklerin karşılaştırılması

Davranışlarına baktığımızda da iki canlının farklarını görüyoruz. Yavru jaguarlar olgunluğa daha erken erişip annelerini terk ederken leoparlarda bu süre daha uzun.

Güç dengesinde jaguarlar önde. Jaguarların çeneleri ondan büyük olan aslan ve kaplandan bile daha güçlü. Bir jaguar ısırdığında 2000 poundluk (yaklaşık 910 kg) bir güç uyguluyor. Leopar ve aslan gibi yırtıcılar avlarının boğazını ısırıp onu nefessiz bırakmayı hedeflerken, jaguarların avının kafatasını ısırıp onu deliyor. Bu avlanma biçimi başın yapısını da etkiliyor. Jaguarların daha geniş bir alnı ve çenesi var.

Jaguar kafatası

Leoparlar ağaca tırmanma yetenekleri ile ünlü avcılar. Eskiden Jaguarların iyi tırmanıcılar olmadığı ve zor durumda kalmadıkça ağaca çıkmadıkları düşünülürdü. Yeni çalışmalar jaguarların da iyi tırmanıcılar olduğunu ortaya koydu. Ama leoparlar kadar çevik tırmanıcılar değiller ve ağaçlarda daha az zaman harcıyorlar. Leoparların aslan ve sırtlan gibi yemeğini ve hayatını tehdit eden düşmanlardan kaçmasının en iyi yolu ağaca tırmanmak. Jaguarların ise kendi ekosisteminin zirvesinde, ağaç gibi kaçacak bir yere ihtiyaç duymuyor. Ağaçlara tırmanma gereksinimi olmayan jaguarın kuyruğu da leopar kuzeninden daha kısa.

Ağaçta dinlenen bir leopar
Ağaçta dinlenen bir leopar

Jaguarlar çok iyi yüzücüler iken leoparların su ile pek arası yok. Vahşi doğa videoları izleyenler bir jaguarın sessizce yüzerek güneşlenen bir timsahı nasıl arkadan saldırıp avladığını görmüştür.

Jaguar, kayman timsahına saldırmadan saniyeler öncesi

Yazan: Göktuğ DONK

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*