2.5 milyon Türk’ün İsmini Kızıl Gezegene Götüren Araç: Perseverance

2.5 Milyon Türk’ün İsmini Kızıl Gezegene Götüren Araç : Perseverance

İnsanoğlunun gözü her daim yükseklerdeydi, bu gerek gökyüzü olsun gerek yıldızlar gerek ise gezegenler. Bugün siz değerli okuyucularımıza bahsedeceğim bu konu mars 2020 görevi altında günümüzde kızıl gezegen olarak bilinen Mars’a yaşam, su ve bir takım bilgiler toplamak için gönderilen aynı zamanda başlıkta belirttiğim gibi 2.5 milyon Türk dahil olmak üzere toplam 11 milyondan fazla kişinin ismini de Mars’a götürecek olan bu uzay aracı Perseverance (Azim)’den bahsedeceğim. İyi okumalar dilerim.

Nedir Bu Mars 2020 Görevi?

Mars 2020 görevinde ki asıl hedef “Mars’ta daha önceden yaşam var mıydı?” sorusuna yanıt bulmaktır çünkü daha önceki keşiflere dayanılarak Mars’ın da milyarlarca yıl önce Dünya gibi güçlü atmosfere ve yaşam için en gerekli temel kaynak olan su dolu bir gezegen olduğu tahmin ediliyor. Perseverance uzay aracının amacı bu gezegeni iyice araştırıp bu tahminlerin doğruluğunu kontrol etmektir. Diğer hedefleri ise Mars’taki kum fırtınalarının tehlikelerini araştıracak ve orada yoğun olarak bulunan karbondioksitten oksijen üretimi için deneyler yapacaktır.

Perseverance keşif aracı daha önce yaşama elverişli olduğu tahmin edilen 49 kilometre genişliğinde olan Jezero Krateri’ne indirilecektir. Önceden Jezero Krateri’nde büyük bir göl olduğu ve bu göl ile bağlantılı olan nehirler olduğu tahmin ediliyor.

Ayrıca bu görevin diğer önemli ve dikkat çeken kısmı ise “Ingenuity” isimli bir Mars helikopteri olacak olmasıdır. Böylelikle başka bir gezegende uçacak ilk insan yapımı araç olarak tarihe geçecektir.

Mars’ın atmosferik yapısı Dünya’nınkinden neredeyse 100 kat daha ince bu yüzden helikopter oldukça hafif ve güçlü dizayn edilmiştir. Fakat sadece atmosferik yapısı sorun değil aynı zamanda Mars ile Dünya arasında ki uzaklıkta başlı başına bir sorundur. Ortalama 225 milyon kilometre uzaklık olduğu için helikopteri Dünya’dan kontrol etmek hayli zahmetli olacaktır çünkü kontrol merkezinden helikoptere yaklaşık olarak 2-22 dakika arasında bir gecikme söz konusu olacaktır. Bu yüzden helikopter otonom bir şekilde yani kendi kendine otomatik bir şekilde çalışmak üzere yapılandırılmıştır.

Perseverance Keşif Aracı Hangi Ekipmanlardan Oluşuyor ?

Mastcam-Z:

İsminde de belli olduğu üzere uzaktaki nesneleri ayrıntılı bir şekilde incelemek için optik zoom özelliğine sahip, yüksek kare hızda (FPS) videolar çekebilen, gelişmiş bir kameradır.

MEDA

(Mars Environmental Dynamics Analyzer),(Mars Çevresel Dinamikler Analizörü):

Mars’taki kum fırtınaların hızını ve yönünü, ayrıca orada ki sıcaklık ve nem gibi önemli hava olaylarını inceleyecek ve analiz edecektir.

MOXIE

(Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment),(Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi):

Mars atmosferinden oksijen üretmek için deneyler yapacak ekipmanların hepsi buradadır.

PIXL

(Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry),(X-ışını Litokimyası için Gezegensel Enstrüman):

Kimyasal elementleri çok küçük ölçekte tanımlamak için X-ışını spektrometresi denilen bir araca sahiptir ve kaya, toprak gibi dokuları yakın çekim fotoğrafları çeken Optik Zoom’a sahip bir kamerası vardır. Görevi ise Mikrobiyal yaşam belirtilerini aramaktır.

RIMFAX

(Radar Imager for Mars’ Subsurface Experiment),(Mars’ın Yüzey Altı Deneyi için Radar Görüntüleyici):

Mars yüzeyini araştırmak için radar dalgalarını kullanacaktır, ayrıca Radar dalgaları sayesinde yüzeyin alt kısmındaki jeolojik özellikleri de görecektir .

SHERLOC

(Scanning Habitable Environments with Raman and Luminescence for Organics and Chemicals), (Organik ve Kimyasallar için Yaşanabilir Ortamların Raman ve Lüminesans ile Taranması):

Asıl hedefe en uygun ekipman SHERLOC’tur. Bu ekipman lazerler ve kameralar kullanarak mikrobiyal yaşam belirtisi arayacak ve analiz edecektir.

SuperCam:

SuperCam ekipmanı son teknoloji lazerler ve kameralar ile donatılmıştır. Görevi ise kayaların ve toprakların moleküler yapılarını incelemek ve tanımlamaktır.

Yazan: Buğrahan SAĞDIÇ

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*