2050’de Toplumsal Çöküşü Ön Gören Bilimsel Makale
Hızla artan nüfus ve büyüyen ekonomiler ile çevresel hasarlar birleşince, 1970 yılında yayımlanan ve 2050 itibariyle yeryüzündeki toplumun çökeceğini iddia eden makale halen geçerliliğini koruyor. 1972’de MIT’nin (Massachusetts Institute of Technology) bilim insanları “World1” adlı bir bilgisayar programını kullanarak gelecek için önemli bir makale kaleme aldılar. KPMG (Klynveld Peat Marwick Goerdeler) serbest muhasebe şirketinin analisti Gaya Herrington, Harvard Üniversitesi için bu makaleyi yıllar sonra inceledi. Makalede toplumsal çöküşün 2040’larda başlayacağı ve 2050’lerde tamamen dibin yaşanacağı ön görüldü.
Herrington’ın incelemesinde artan kirlilik, hızlı nüfuz artışı, endüstriyel üretim gibi 10 farklı faktörü inceledi. Herrington toplum çöküşten bahsederken, bunun insanlığın sonu olmadığını ancak yaşam standartlarında büyük bir çöküşün yaşanacağını belirtti. Endüstriyel büyümenin ve ekonominin duracağını hatta düşüşe geçeceğini düşünen analist, çöküşün gıda sektörünü de olumsuz yönde etkileyeceğini ekledi.
Gaya Herrington, 1972’de MIT’de bilim insanlarının yapmış olduğu “büyümenin sınırı” adlı teoriye de değinmiş. Bu teori ise ülkelerin artan nüfus ve ekonomik büyüme politikaları devam ettikçe uygarlığın çöküşünün kaçınılmaz olacağı görüşünde. Herrington bu teoriyle aynı görüşte diyebiliriz. Çünkü ona göre işleri her zaman olduğu gibi devam ettirmek yani sürekli büyüme peşinde koşmanın Batı’da bile yaşam standartlarını inanılmaz derecede düşüreceğini düşünüyor. Makaleye teknolojinin ilerlemesine rağmen bu düşüşün olacağını ekliyor.
Ayrıca yukarıda belirttiğimiz “World1” programı geliştiricisi Jerry Foster 1973’te katıldığı bir programda 2020’nin sonlarında gezegenin durumunun son derece kritik hale geldiğini söylemişti. Bu konuda bir şeyler yapılmaz ise yaşam kalitesinin sıfıra ineceğini vurgulayan Foster, kirliliğin çok ciddi boyutlara ulaştığına da değiniyor. Öyle ki bu durumun devam etmesi halinde Dünya nüfusunun 1900’lerden daha az olacağını ön görüyor. Bu aşamalara gelinirse gezegendeki uygarlığın 2050-2060 yıllarında son bulacağını da açıklamıştı.
Herrington’a göre ise bu çöküşten kurtulmamız mümkün. Daha az atık oluşumu, daha az tüketimli toplumlar, sınırlı nüfus artışı ve kamu hizmetlerine daha fazla yatırım yapılması gerektiğini düşünüyor.
Yazan: Hasan SALHİ
Kaynak**
Kaynak***
Bir yanıt bırakın