
5 Yıl 10 Ay Uzay Radyasyonuna Maruz Kalan Fare Spermleri Döllendi!
11 Haziran’da Japon bilim insanları yeni bir makale yayınlayarak uzay radyasyonunun memelilerde doğurganlığı nasıl etkilediğini araştırdı.

Araştırmacılar, çalışmayı anlatan bir basın açıklamasına göre, 12 fareden alınan sperm örneklerini dondurarak kuruttu ve küçük hafif kapsüller içinde mühürledi.
Paketler Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’na nakledildi ve farklı sürelerde saklandı. Örneklerin bir kısmı uzayda dokuz ay zaman geçirdikten sonra Dünya’ya döndü, bir başka set iki yıl dokuz ay sonra geri döndü ve son fare sperm örnekleri seti uzayda beş yıl 10 ay sonra geri geldi.
Uzay istasyonunda üç ila altı yıl boyunca uzay radyasyonuna maruz kaldıktan sonra, fare spermi yüzlerce sağlıklı uzay yavrusu üretti.
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda şimdiye kadarki gerçekleşen en uzun biyolojik deneyde, dondurularak kurutulmuş fare spermi, uzayda geçirdiği yaklaşık 6 yıl sonunda canlı kaldı.
Bilim insanlarının Science Advances’te yayımladığı bildiriye göre, uzay radyasyonuna maruz kalan spermin DNA’sına ve hücrelerin sağlıklı “uzay yavruları” üretmeye engel olmadığı belirtildi.
Bu geleceğin uzay yolcuları için iyi bir haber olabilir. Bilim insanları, uzay radyasyonuna maruz kalan astronotların sadece kanser ve diğer hastalıklara yatkınlığını değil aynı zamanda DNA’larında meydana gelen radyasyon sonucu oluşabilecek mutasyonun gelecek nesillere aktarılıp aktarılmadığını inceliyor.
Yapılan yeni araştırma sonuçlarına göre, uzay yolcularının güvenli bir şekilde çocuklarını taşıyabileceklerini gösteriyor.
Uzay radyasyonunun üremeyi nasıl etkilediğini incelemek gerçekten çok zor. Dünya üzerindeki enstrümanlar, uzay radyasyonunu mükemmel bir şekilde taklit edemez. Ayrıca Uluslararası Uzay İstasyonu uzun süreli hücre depolaması için gerekli donduruculardan yoksundur.
Japonya, Kōfu’daki Yamanashi Üniversitesi’nden biyolog Teruhiko Wakayama ve meslektaşları; dondurularak kurutulmuş fare spermini oda sıcaklığında saklanmasına izin verdi. Bu ekip daha sonra 12 fareden uzay istasyonuna sperm gönderirken, aynı farelerden elde edilen diğer spermleri de Dünya’da tuttu.
Teruhiko ve ekibi Dünya’ya gönderilen fare spermlerini ve Dünya’daki fare spermlerini sulandırdılar. Daha sonra taze fare yumurtalarına enjekte ettikten sonra, bu embriyoloları dişi farelere enjekte ettiler.
Yaklaşık olarak 6 yıl boyunca ISS’de tutulan spermler yaklaşık 240 sağlıklı uzay yavrusu doğdu. Bu farelerin yaklaşık 170 tanesi altı yıl boyunca ISS’de tutulan spermlerden doğdu.
Genetik analizler, bu uzay yavruları ile Dünya’da depolanan spermlerden doğan fareler arasında hiçbir fark olmadığını ortaya çıkardı. Yetişkin olarak doğan farelerin yavrularının ve onların yavrularının da sağlıklı olduğu gözlendi.
Yazan: İlknur YEŞİLYURT
Kaynak**
Kaynak***
Bir yanıt bırakın