500 Milyon Yıllık Deniz Canlısının Sırrı
Bilim insanları 500 yıl önce yaşamış ağzı bulunup anüsü bulunmayan, omurgalı ve mikroskobik canlının evrimsel gizeminin çözüldüğü dile getiriliyor. Bu canlının insanın en eski atası olabileceği tahmin ediliyordu. Ancak bazı araştırmalar bunun tam tersi olduğunu ortaya koydu.
Saccorhytus ilk keşfedildiğinde “ilk ağızdan bağımsız gelişmiş ağzı bulunan” grubuna dâhil edilmişti ancak yapılan yeni keşiflere göre bu canlı tamamen farklı bir gruba ait. İngiliz ve Çin bilim insanları bu canlının çok yönlü röntgen analizini yaptılar ve böceklerin de dâhil olduğu “Ectozoan” adlı gruba ait olması gerektiğini dile getirdiler. Bu sefer bazı kafa karışıklıkları ortaya çıkmıştı. Çünkü çoğu Ectozoan canlısının anüsü vardı ancak Saccorhytus’ta anüs bulunmuyordu.
Bu canlının ağzının etrafındaki delikçikler ilk başta solungaç olarak yorumlanıyordu. İnsanların en eski atasında da aynı özelliği barındırdığından insanların en eski atası olabileceği yorumu yapılmıştı. Daha sonra bilim insanları araştırmalarını bu mikroskobik canlı etrafında genişlettiler. Dikenler ve deliklerle çevrili geniş bir ağzı olan buruşuk çuvala benzeyen bir yaratıktı. Ancak çok farklı bir aile ağacının parçasıydı. Ağız çevresindeki deliklerin ise fosillerin korunması sırasında kırılan dikenlerin tabanları olduğunu gösteriyordu.
Daha sonra da Bristol Üniversite’sindeki araştırmacılar canlı fosiline yüzlerce X ışını yolladılar ve güçlü bilgisayarlar yardımı ile canlının üç boyutlu görüntüsünü oluşturmayı başarmışlardı. Bir zamanlar solungaç olarak yorumlanan gözeneklerin aslında kırık dikenler olduğu sonucuna varıldı. Ayrıca bilim insanlarının aklındaki soru ise canlının dışkısını nasıl dışarı attığıydı. Alternatif cevaplardan biri de atıkların tekrar ağız yoluyla dışarı atıldığıdır.
Bu araştırmanın en önemli tarafı ise hayvan vücut planlarının nasıl evrimleştiğinin anlaşılmasına katkıda bulunmasıdır.
Yazan: Hasan SALHİ
Kaynak**
Kaynak***
Kaynak****
Bir yanıt bırakın