7 Milyon Yıllık Uzuv Fosilleri Bilinen En Eski İnsansı Olabilir
Kemiklerden biri hakkında daha önceki bir raporla ilgili suistimal iddiaları bulguların üzerinde duruyor.
2001 yılında araştırmacılar, Orta Afrika ülkesi Çad’da kısmi bir fosil bacak kemiği ve iki önkol kemiği ortaya çıkardılar. Yeni bir araştırmaya göre, bu fosiller, yaklaşık 7 milyon yıl önce yaşamış, bilinen en eski hominidden geliyor ve yaratığın hem yerde hem de ağaçlarda dik yürüdüğünü ortaya koyuyor.
Ancak, fosillerin gerçekten Sahelanthropus tchadensis olarak bilinen hominid türlerine mi yoksa eski bir maymuna mı ait oldukları ve her iki türün de ne ölçüde iki ayaklı bir yürüyüş benimsemiş olabileceği konusunda hararetli bir tartışma dolaşıyor. Bilim adamları, maymun ve hominid türlerinin yaklaşık 7 milyon yıl önce, bazıları diğerlerinden daha verimli olmak üzere, dik yürümenin çeşitli yollarını geliştirdiğinden giderek daha fazla şüphelendikçe, can sıkıcı sorular haline geldi.
Keşfedilmesinden bu yana, bacak kemiği aynı zamanda bilimsel suistimal suçlamalarını ve Paris’teki Fransız hükümeti tarafından finanse edilen araştırma kuruluşu CNRS tarafından resmi bir soruşturmayı tetikledi.
Daha önce, 2001 ve 2004 yıllarında Çad sahasında ele geçen kafatası, çene ve diş buluntuları S. tchadensis kalıntıları olarak sınıflandırılmıştı. Buluntular, türe atfedilen diğer fosillerdir, ancak bazı araştırmacılar o zamandan beri bu fosillerin bunun yerine eski bir maymunu temsil ettiğini öne sürmüşlerdir.
Her ikisi de Fransa’daki Poitiers Üniversitesi’nden paleontologlar Guillaume Daver ve Franck Guy ve meslektaşları, üç uzuv kemiğinin analizleri, bunların daha önce tanımlanmış Sahelanthropus türüne ait olduğunu gösteriyor. Bilim adamlarının 24 Ağustos’ta Nature’da bildirdiğine göre bacak kemiğinin iç ve dış özellikleri Sahelanthropus’un dik yürüdüğünü gösteriyor. Ekip, iki önkol kemiğinin şekilleri ve yapılarının, hominidin elleriyle dalları tutarken ağaçların arasında iki ayak üzerinde hareket ettiğini gösterdiğini söylüyor.
Guy, “Chadian türlerinin, bilinen en eski [hominid] temsilcimizin yerde ve ağaçlarda [yürüdüğünü] açıkça gösteren bir dizi anatomik özelliği var” diyor. Sahelanthropus’un iki ayak üzerinde ne kadar verimli veya ne kadar hızlı hareket ettiğini söylemek zor, diye ekliyor.
Guy’ın ekibi, CT taramalarından elde edilen fosillerin 3 boyutlu dijital modellerini inceledi. Bacak kemiği, eski maymunların ve diğer hominidlerin fosilleriyle ve modern maymunlar ve insanlarla karşılaştırıldı. Bilim adamları, kilit noktalarda bacak kemiğinin sert dış tabakasının kalınlaşması ve kalça ekleminin yakınında bir iç kemik çıkıntısının varlığı gibi özelliklerin dik bir duruşa işaret ettiğini söylüyor.
Afrika bölgesinden üç uzuv kemiği de dahil olmak üzere fosiller, Sahelanthropus’un bilinen en eski hominid olduğunu ileri sürüyor, yeni çalışmaya katılmayan Los Angeles’taki Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden paleoantropolog Kristian Carlson’a katılıyor. Ancak dik dururken tam olarak nasıl hareket ettiği bilinmiyor, diyor. Sahelanthropus , yaşayan maymunlar ve insanlardan farklı olarak üst bacak ve önkol özelliklerinin bir karışımını sergiler, bu da yürürken yeni bir duruş ve uzuv hareketlerini benimsediğini düşündürür.
Paleoantropolog Yohannes Haile-Selassie, Sahelanthropus’un üstlendiği duruş ne olursa olsun, muhtemelen diğer iki erken hominidin, kabaca 6 milyon yaşındaki Orrorin tugenensis ve 5 milyondan fazla yaşındaki Ardipithecus kadabba’nınkine benziyordu. Tempe’deki Arizona Eyalet Üniversitesi’nde İnsan Kökenleri. O. tugenensis için kısmi bir bacak kemiği ve Ardipithecus türleri için bir ayak parmağı kemiği- sınırlı fosiller nedeniyle bu hominidlerin yürüme yetenekleri hala tam olarak anlaşılamamıştır.
Haile-Selassie, üç hominidin hepsini, yaklaşık 7 milyon ila 5 milyon yıl önce evrimleşen tek bir cinsin parçası olarak görüyor. Guy, bu konuda “ekibimizin üyeleri arasında bile tartışmaya açık” diyor.
Başka bir tartışma, üst bacağın, araştırmacıların dik durmak için çok önemli olduğunu belirttiği iç kemik çıkıntısıyla ilgilidir. New York’taki Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nden paleoantropolog Marine Cazenave ve meslektaşları, June Journal of Human Evolution’da bu özelliğin bazen modern Afrika maymunlarında ortaya çıktığını ve bazen insanlarda bulunmadığını belirtiyor. Cazenave, bu kemik büyümesinin varlığının Sahelanthropus’un dik yürüdüğünü kesin olarak göstermediğini söylüyor.
Diğer araştırmacılar, bacak kemiğinin büyük olasılıkla, zaman zaman dik yürüyen bir insansı değil, eski bir maymundan geldiğini iddia ediyor. Poitiers Üniversitesi paleoantropolog Roberto Macchiarelli ve meslektaşlarının Aralık 2020’de Journal of Human Evolution’da yayınladıkları rapora göre, fosilin gövdesinin eğriliği de dahil olmak üzere şekil ölçümleri, modern şempanzelerin üst bacak kemiklerine çok benziyor.
2020 çalışmasının yazarlarından biri olan Washington DC’deki George Washington Üniversitesi’nden paleoantropolog Bernard Wood, “İnsanlar da dahil olmak üzere hiçbir canlı maymundan farklı [dik hareket] farklı türlere sahip antik maymunlar olabilir” diyor.
İşte bu noktada bilimsel suistimal suçlamaları devreye giriyor. 2020 araştırması, fosilleşmenin kemikleri nasıl etkilediği üzerine bir proje yürüten Poitiers Üniversitesi lisansüstü öğrencisi tarafından 2004 yılında alınan Sahelanthropus bacak fosilinin ölçümlerine dayanıyordu.
Bu öğrenci Aude Bergeret-Medina’ya Daver ve Guy’ın ekibinin ne hominid ne de daha genel olarak primat olarak etiketlediği Sahelanthropus bölgesinden fosillere erişim izni verildi. Bir örneğin- bacak kemiğinin- bir primata, muhtemelen bir maymuna ait gibi göründüğünü kaydetti. Macchiarelli gözlemini doğruladı. Bergeret-Medina’nın mineral içeriğini incelemek için kemiği kesip açma planları durduruldu.
Macchiarelli, üniversitesini ve CNRS’yi fosilin kimliği hakkında bilgilendirdi. Sonraki 16 yılını, Sahelanthropus kaşiflerinin bilimsel makalelerde veya konuşmalarda bacak kemiği hakkında bilgi vermeyerek bilimsel davranış kurallarını ihlal ettiğine dair bu kurumlara tekrar tekrar şikayetler göndererek geçirdiğini söylüyor.
Ardından, 2020 araştırması Sahelanthropus ekibinin elindeki bacak kemiğiyle ilgili bulguları yayınlamadan önce ortaya çıktığında CNRS, Macchiarelli’nin olası suistimaliyle ilgili bir soruşturma başlattı. Henüz bir karar çıkmadı.
Guy ve meslektaşları, yeni çalışmayla birlikte yayınlanan ek bilgilerde, Macchiarelli’nin bacak kemiğinin kimliğini dikkatlerine sunmasından sonra, saklanan fosiller arasında önkol kemiklerini belirlediklerini yazıyorlar. Ekip, 2017 yılında üç uzuv fosili hakkında ayrıntılı bir çalışma başlatmadan önce Çad’da daha fazla kazı yapıldığını söylüyor.
Ancak Sahelanthropus ekibi, şimdi Fransa’nın Autun kentindeki Muséum d’Histoire Naturelle Jacques de La Comble’ın küratörü olan Bergeret-Medina’yı bacak kemiğinin tanımlanmasındaki rolünden dolayı anmıyor. Müfettişler, “tafonomi alanında yüksek lisans öğrencisinin” 2004 yılının başlarında, bu buluntular kıdemli bilim adamları tarafından dikkatlice incelenmeden önce araştırma stajı için çeşitli fosiller aldığını yazıyor. Daver ve meslektaşları, “uzmanlık arayan” öğrencinin bacak fosilini, onu bir hominid olarak tanımlayan Macchiarelli’ye verdiğini söylüyor.
Bunun yanlış olduğunu iddia ediyor Macchiarelli. Bergeret-Medina başlangıçta fosili bir primatın üst bacak kemiği olarak tanımladı ve ardından fosilin gözlemini doğruladı. Fosilin bir hominidden geldiğine dair hiçbir iddiada bulunulmadığını söylüyor. Ancak Macchiarelli, Bergeret-Medina’nın anlayışlı fosil gözlemi olmadan, yeni çalışmanın asla gerçekleşmeyeceğini iddia ediyor.
Yazan: İlknur YEŞİLYURT
Alıntılar
- Daver ve ark. Çad’da Geç Miyosen hominin bipedalizminin postkraniyal kanıtı. Doğa. 24 Ağustos 2022’de yayınlandı.
- Macchiarelli ve diğerleri. Sahelanthropus tchadensis’in doğası ve ilişkileri. İnsan Evrimi Dergisi. Cilt 149, Aralık 2020, 102898.
- Cazenave ve ark. Mevcut ve fosil hominidlerde Calcar femoral varyasyonu: Fosil homininlerde iki ayaklı hareketin tanımlanması için çıkarımlar. İnsan Evrimi Dergisi. Cilt 167, Haziran 2022, 103183.
Bir yanıt bırakın