Abur Cubur Beyni Değiştiriyor

Abur Cubur Beyni Değiştiriyor

Birçok kişi kendini abur cubur yemekten anlamıyor. Şekerleme, çikolata ya da cips olsun, bu tür yiyeceklerden vazgeçmek zor. Amerikalı ve Alman bilim insanları bunun nedenini buldular.

Çikolata, bisküvi ya da cips gibi ürünlerin raflarına uğramadan alışveriş yapmak bazı insanlara neden zor geliyor? Yale Üniversitesi ve Köln Max-Planck Metabolizma Araştırmaları Enstitüsü bilim insanları, yüksek oranda şeker ve yağ içeren yiyeceklerin beynimizi etkilediğini buldular. Araştırma ekibi, “Az miktarda yerken bile beyin bu tür yiyecekleri tüketmeyi ‘Öğrenir’, çünkü buna göre şartlandırılmıştır” diyor.

Bilim insanları daha az şekerli ve daha az yağlı yiyecekler tüketmemiz konusunda uyarmalarına rağmen, biz yine de abur cubur yemekten vazgeçmiyoruz. Tatlı ve yağlı yiyeceklere olan düşkünlüğümüz, yani Batı tarzı beslenme türü doğuştan mı; yoksa şişmanlığın bir sonucu olarak da gelişiyor? Fakat bilim insanları bu tercihin daha çok beyin tarafından öğrenildiğini düşünüyorlardı. Bu hipotezi test etmek için de katılımcıların bazılarının normal beslenme listesine ek olarak yağlı ve şekerli yiyecekler eklediler. Diğer gruba ise yani kaloriyi içeren, fakat daha az yağlı ve daha az şekerli bir puding verildi. Uzmanlar testlerden önce ve deneyler sırasında katılımcıların beyin etkinlerini ölçtüler.

8 hafta sonra yağlı ve şekerli yiyeceklerle beslenenlerde beynin bu tür yiyeceklere verdiği tepki de önemli ölçüde arttı. Özellikle beyinde motivasyon ve ödüllendirmeden sorumlu dopaminerjik sistem etkinleşti. Beyin etkinliklerin ölçümleri, cips ve benzeri abur cubur tüketiminden sonra beynin yeniden yapılandığını gösterdi. Beyin bilinçsiz olarak ödüllendiren yiyecekleri tercih ediyor ve bu değişim nedeniyle de daha fazla yağ ve daha fazla şeker içeren yiyecekler tercih ediliyor. Bu ödüllendirme mekanizması ise şeker ve yağlı yiyeceklerle hep yeniden tetikleniyor.

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Habitual Daily intake of a sweet and fatty snack modulates reward processing in humans, Cel Metabo-lism, 22.03.2023.

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1493 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*