Ahtapotların Beyninde Neler Oluyor?

Ahtapotların Beyninde Neler Oluyor?

Ahtapot beyinlerinin hayvanların davranışlarını nasıl kontrol ettigini ortaya çıkarmayı amaçlayan bilim insanları serbest şekilde hareket eden ahtapotların beyin dalgalarını ilk kez kaydetti.

Ahtapotların Beyninde Neler Oluyor?

Bilim insanları uyuşturulmuş olsalar bile ahtapotların güç olduğunu belirten, rahatsız edilmekten hoşlanmayan bu zeki hayvanların, beyin dalgalarını kaydetmek için vücutlarına takılan ekipmanlardan kolaylıkla kurtulduklarını ifade ediyor. Bu engellerin üstesinden gelmek için yeni çalışmada, genellikle kuşlarda kullanılan taşınabilir veri kaydediciler kullanıldı ve cihazlar üç ahtapotun vücutlarının içine yerleştirildi. Bilim insanları ayrıca ahtapot beyninin öğrenme ve hafıza ile ilgili bölgelerine kayıt elektrotları yerleştirdiler. Ahtapotlar kaydedildikleri 12 saat boyunca günlük yaşamlarını sürdürdüler.

12 saatlik süre içinde üç ahtapotta da görülen bazı beyin dalgası modelleri ortaya çıktı.

Bilim insanları, bazı dalga modellerinin, hafızanın sağlamlaştırılmasında çok önemli bir rol oynayan insan hipokampüsündeki aktiviteye benzediğini belirtiyor. Diğer hayvanlarda uyku-uyanıklık döngülerini kontrol eden beyin dalgalarına andıran dalga modellerinin de kaydedildiğini belirtiyor.

Bilim insanları ayrıca daha önce hiçbir hayvanda görülmediğini söyledikleri bazı beyin dalgaların da kaydettiler. Saniyede 2 döngü ile bu dalgaların alışılmadık derecede yavaş olduğunu belirten bilim insanları, aynı zamanda alışılmadık derecede güçlü olduklarını ifade ediyor. Bu durumun nöronlar arasında yüksek düzeyde bir senkronizasyon olduğuna işaret ettiği belirtiliyor. Bu dalga modellerini gözlemlemek heyecan verici olsa da bilişsel süreçler sırasında ahtapotlarda beyin bölgelerinin nasıl aktive olduğunu tam olarak anlamak için tekrarlayan görevlerle deneyler yapılması gerektiği ifade ediliyor.

Current Biology’de yayımlanan bu çalışmanın, doğal yaşamlarına devam eden ahtapotlarda beyin aktivitesini gözlemlemek için gelecekteki çalışmalara etkili bir yöntem sağladığı belirten bilim insanları, bu kafadan bacaklıların renk değiştirme yeteneklerinin, üstün görüş becerilerinin, uyku düzenlerinin ve kollarını ustaca kontrollerinin ardındaki beyin aktivitesini keşfetmek için kullanılabileceğini ifade ediyor.

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Scientists have now recorded brain waves from freely moving octopuses, ScienceNews, 23.04.2023

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1493 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*