
Ahtapotun Kalıtımı Çözüldü
Ahtapot zekası ve bedenini yenileme yetisinden dolayı en çok araştırılan hayvanlardan biriydi, şimdi de kalıtımı çözüldü.

Ahtapotlar, sinir bilmerinde, bilişim araştırmalarında ve gelişim biyolojisinde önemli model bir hayvandır. Biyolojisinin ve evrim geçmişinin daha iyi anlaşılması için kalıtımının bileşimiyle ilgili veriler günümüze kadar eksikti. Viyana Üniversitesi’nden Dalila Destanovic ile çalışma arkadaşları, ahtapot (Octopus vulgaris) kalıtımının 2,8 milyar baz çifti içerdiğini ve tipki kitaptaki harfler gibi art arda düzenlenmiş olduğunu buldular. Bunlar 30 kromozom üzerine dağılmış durumda. Bilim insanları tüm kalıtımın %99,34’ünü kromozomlara yerleştirmeyi başardılar.
Bu, 30 kromozomun her birinin iyi bir şekilde bir araya getirilmiş bir dizisine sahip olduğumuz anlamına geliyor. Bilim insanları bunu yapabilmeleri için her biri 10 ila 15 bin baz çifti uzunluğunda olan birçok küçük genetik dizi parçasını kalıtımda doğru yere yerleştirmeleri ve doğru hizalamayı belirlemeleri gerekiyordu. Destanovic, genetik bilginin kromozom düzeyinde ne şekilde düzenlendiğini gösteren “ahtapot için bir tur genom haritasından” söz ediyor. Farklı sıralama teknolojilerinin kombinasyonu, parçaların uygun şekilde bir araya getirilmesine olanak vermiş. Yapılan araştırma bundan sonraki çalışmalara temel oluşturması ve böylece ahtapotun biyolojik özelliklerinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olması planlanıyor.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Scientists Sequence Chromosome-Level Genome of Common Octopus, SCINews, 19.10,2023.
Bir yanıt bırakın