Ailenin Büyüklüğü Bilişsel İşlevi Etkileyebilir
Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu ve Robert Butler Columbia Yaşlanma Merkezi ve Université Paris-Dauphine-PSL’deki araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir araştırma, üç veya daha fazla çocuğa karşı iki çocuğa sahip olmanın ileri yaştaki biliş üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini buldu. Bu etki, daha yüksek doğurganlığın finansal kaynakları azalttığı ancak sosyal kaynakları iyileştirmediği de görülmüştür. Bu, yüksek doğurganlığın ileri yaştaki biliş üzerindeki nedensel etkisini inceleyen ilk araştırmadır. Şimdiye kadar, doğurganlık, eğitim veya meslek gibi diğer faktörlerle karşılaştırılmıştı ama bilinçsel işlev araştırılmamıştı.
Araştırmacılar, üç veya daha fazla çocuğa sahip olmanın iki çocuğa karşı nedensel olarak ileri yaştaki bilişi ne ölçüde etkilediğini incelemek için Avrupa’da Sağlık, Yaşlanma ve Emeklilik Anketi’nden (SHARE) elde edilen verileri analiz etti. SHARE,;Avusturya, Belçika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Polonya, Portekiz, Slovenya, İspanya dahil olmak üzere 20 Avrupa ülkesinde ve İsrail’de yaşlı popülasyonların temsili örneklerini araştırıyor. Katılımcılar 65 yaşında veya daha büyüktü ve en az iki biyolojik çocuğu vardı.
Doğurganlık, ileri yaştaki bilişi çeşitli yollarla etkileyebilir. Birincisi, ek bir çocuğa sahip olmak genellikle önemli finansal maliyetlere neden olur, aile gelirini azaltır ve yoksulluk sınırının altına düşme olasılığını artırır, böylece tüm aile üyeleri için yaşam standardını düşürür. İkinci olarak, fazladan bir çocuğa sahip olmak, kadınların işgücü piyasasına daha düşük katılımı, daha az çalışma saati ve daha düşük kazanç ile nedensel olarak ilişkilidir. Üçüncüsü, çocuk sahibi olmak, bilişsel bozulma ve bunama için önemli bir risk faktörü olan yaşlı bireyler arasında sosyal izolasyon riskini azaltır ve genellikle daha ileri yaşlarda bilişsel gerilemeye karşı koruyucu olabilecek sosyal etkileşim ve destek seviyesini yükseltir. Son olarak, çocuk sahibi olmak stresli olabilir, sağlık açısından riskli davranışları etkileyebilir ve böylece yetişkin bilişsel gelişimini olumsuz etkileyebilir. Daha fazla çocuğu olan ebeveynler daha fazla stres yaşayabilir, rahatlamak için daha az zamana sahip olabilir ve bilişsel olarak uyarıcı boş zaman etkinliklerine yatırım yapabilir. Bu, ebeveyn için uyku yoksunluğu anlamına gelebilir.
Üç veya daha fazla çocuğa sahip olmanın bilişsel işlevler üzerindeki olumsuz etkisi göz ardı edilemez, 6,2 yıllık yaşlanmaya eşdeğerdir olduğu söyleniyor. Araştırma üç veya daha fazla çocuğu olan Avrupalıların oranındaki azalmanın, yaşlı nüfusun bilişsel sağlığı üzerinde olumlu etkileri olabileceğini de öne sürüyor.
Yazan: Bilge KAPLAN
Bir yanıt bırakın