Albert Einstein `ın Siyasi Görüşü

Albert Einstein

Albert Einstein`ın Siyasi Görüşü

Albert Einstein gelmiş geçmiş en büyük dahi ve en büyük bilim insanlarından biridir bunu hepimiz biliyoruz.
Peki, siyasi görüşü nedir? İşte bu konuyu bile irdelemek aslında, bilimin kimseyi putlaştırıp, kutsallaştırmadığını, objektif bir yaklaşımda bulunduğunu, iyi veya kötü tarafları ile konuyu irdelediğini ve eleştirisel yaklaşımlara açık olduğunu gösterir.
Albert Einstein `in nükleer bombayla olan politik bağlantısı iyi bilinir. Başkan Roosevelt`e yazılan ve ABD`yi bu fikri ciddiye almaya ikna eden ünlü mektubu imzalamış ve savaş sonrasında nükleer savaşı engelleme çalışmalarına katılmıştır. Aslında Einstein`ın yaşamı, kendi ifadesini kullanırsak” politika ile denklemler arasında bölünmüştü.”
Einstein`ın ilk politik faaliyetleri, 1.Dünya Savaşı sırasında Berlin`de profesörken gerçekleşti. Savaşa karşıt eylemlere katıldı. Sivil itaatsizliği ve zorunlu askerliğin reddedilmesi için halkın teşvik edilmesi gerektiğini savunmuş ve meslektaşları arasında pek hoş karşılanmamıştı bu görüşleri.
Savaş sonrasında ise bu kez uzlaşma ve uluslararası ilişkileri geliştirme yönünde çalışmalar yürüttü. Bu da onu vize alma konusunda dersler ve konferanslar verdiği ülkelere gidişte zorladı.
Einstein`in ikinci büyük hedefi siyonizmdi. Yahudi bir aileden gelmesine karşın Einstein kutsal kitaptaki Tanrı fikrini reddetti. Ancak toplumsal olarak 1.Dünya savaşının öncesi ve sonrasında yaşanan Yahudi düşmanlığı ( yükselen antisemitizm), giderek onun kendisini yahudi toplumuyla özdeşleştirmesine ve daha sonrasında siyonizmin samimi destekçisi olmasına yol açtı.
Hiçbir şey onu, düşündüklerini söylemekten alıkoyamıyordu. Kuramları saldırıya uğradı, hatta Einstein karşıtı bir örgüt bile kuruldu. Bir kez suikasta uğradı. Ancak Einstein soğukkanlıydı. “100 yazar Einstein`a karşı ” adında bir kitap basıldığında cevabı yapıştırdı. ” Haksız olsaydım zaten biri yeterli olurdu !”
1933 yılında Hitler iktidara geldiğinde, Einstein Amerikada`ydı ve Almanya`ya geri dönmeyeceğini açıklayınca, Nazi milisleri evini basıp, banka hesaplarına el koydu ve bir Berlin gazetesinde şu başlıkla yayın yaptı. ” Einstein`dan iyi haber, Geri Dönmüyor!” İşte nükleer silah yapımında ABD`yi ikna etmesinin en büyük nedeni, Nazilerin böyle bir silah yapacak olmasının verdiği endişe ve korkudur.
1952 yılında kendisine İsrail`in cumhurbaşkanı olması teklif edildi. Sebebini ise şu ünlü cümleleri ile açıkladı. ” Denklemler benim için daha önemli, çünkü siyaset şimdiki zamanla, ancak bir denklem sonsuzlukla ilgili bir şeydir. “
Yazan: İ. Kaya
Tükenmez Kalem (Altın Yazar) hakkında 286 makale
Bilim sever, bilim yazarı.

1 geri izleme / bildirim

  1. Haftanın Kitap Önerisi: Einstein ve Kuantum | Çılgın Fizikçiler ve B. İ.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*