Almanya’nın En Eski Ayak İzleri
Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinde bulunan Schöningen kasabasında bir araştırma ekibi, 300 bin yıllık olduğu tahmin edilen ayak izlerini gün ışığına çıkardı. Bunlar şimdiye dek Almanya’da bulunan en eski ayak izleri. İzlerden 3 tanesinin Neanderthal’in atası olan Homo heiderbergensis’e ait olduğu sanılıyor.
Tübingen Üniversitesi bilim insanları, 2 ayak izinin de bir göl kenarında farklı yaşlarda genç bireylerden oluşan küçük bir gruba ait olduğunu düşünüyor. Bu bölgede bitkiler, meyveler, yapraklar ve mantarlar bol miktarda bulunuyordu. Uzmanlar son buluntuların ışığında soyu tükenmiş bu insan türünün göl ve nehir kıyılarında yaşadığının bir kanıtı olduğunu söylüyorlar. İnsan ayak izlerinin etrafında orman fili ve gergedan gibi çok sayıda hayvanın ayak izi de var. Bunlar hep birlikte o dönemdeki ekosistemine ait bir bakış açısı sunuyor.
Bilim için bir hazine olarak nitelendirilen buluntu yeri o dönemdeki insanların gündelik yaşamı hakkında degerli bilgiler veriyor. O zamanların en büyük kara hayvanı olan orman filinin yetişkin erkekleri 13 ton kadar olabiliyordu. Diğer hayvanlar arasında ise 2 boynuzlu Stephonorhinus gergedan bulunuyor. Kazı başkanı Jordi Serangeli’ye göre Avrupa’da Pleistosen’e ait türünün ilk ayak izi olduğuna dikkat çekiyor. Schöningen’deki eski kömür madeninde 1990’lı yıllarda da insanlığın en eski av silahları bulunmuştu. 300 bin yıllık olduğu tahmin edilen ve ahşaptan üretilmiş Schöningen mızrağı büyük bir sansasyon olarak açıklanmıştı. Ayrıca 2017 yılında da aynı yerde hemen hemen eksiksiz olan bir Avrasya orman filine ait bir iskelet bulunmuştu.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Fossil footprints at the late lower Paleolithic site of Schöningen (Germany): A new line of research to reconstruct animal and hominin paleoecology, Quaternary Science Reviews, 12.05. 2023.
Bir yanıt bırakın