Alternatif Bir Gerçekliğe Hazır mısınız? Metaverse Dünyası

Alternatif Bir Gerçekliğe Hazır mısınız? Metaverse Dünyasına Hoşgeldiniz.

Merhaba sevgili bilim takipçileri, bu yeni teknoloji terimi sizlere hala yabancı geliyor olabilir. Anlayabilmeniz için Metaverse sanal alternatif gerçekliğini en açık bir dilde anlatmaya özen göstereceğim.

Yazımın devamında, bu bilgileri kemikleştirmek için harika bir film tavsiyem de olucak.

Metaverse kavramı Mark Zuckerberg’ın konuya ilgi duymaya başlamasıyla daha da ön plana çıkmıştır. Nitekim elinde büyük bir veri havuzu olan Facebook, milyonlarca insanın metaverilerine sahiptir. Google’ın 2015 yılında ki adımına benzer bir şekilde Facebook INC’ın adı değişmişti. Zuckerberg üst kuruluşun adının Meta olacağını duyurmuştu. Yani Zuckerberg artık Meta’nın CEO’su konumunda.

Bu Yeni Teknoloji Bizlere Neler Sunuyor

Metaverse; gerçek ve sanalın bir bilim kurgu vizyonunda birleştiği, insanların farklı cihazlar arasında iletişim kurmasına ve hareket etmesine izin verdiği dijital bir dünyadır.

Şöyleki bu yeni teknoloji bizlere alternatif bir dünya sunuyor. İnsanlar edindikleri sanal gerçeklik cihazları sayesinde; alışveriş yapma, sinemaya gitme, arkadaş edinme buluşma, kafede zaman geçirme, mekanları gezme, arsa satın alma, satma, gelir elde etme gibi pek çok eylemi fiziksel bir çaba harcamaksızın yapma fırsatına erişecek, yani pratik anlamda gerçek dünyada yapabildiğimiz veya yapamadığımız bir çok olasılık deneyimini sunuyor.

Neden buna ihtiyaç duyayım ki diye sorabilirsiniz. Sizlere Facebook ve Instagram ilk çıktığı dönemlerdede bu soruların çok sorulduğunu belirtmek isterim. Çünkü gelecek bu yönde ilerliyor ARKADAŞLAR… Bir şekilde öyle ya da böyle teknolojiye ayak uydurma durumunda kalıyoruz.

Beni düşündüren bir başka konu ise nasıl ki bireysel ve toplumsal yaşama ilişkin birtakım düzenleyici kurallar mevcut (din, ahlak, görgü, hukuk kuralları gibi) aykırı durumda bir takım yaptırımları var, bu dijital platformda benzer kuralların olup olmayacağı.

Metaverse kavramı ilk kez Neal Stephanson’ın 1992 yılında yayımladığı bilimkurgu romanı Snow Crash’de ortaya çıkmıştı. Nitekim metaverse kavramı ortaya atıldığı ilk dönemlerde aşırı abartılı ve spekülatif bir gelecek perspektifi olmakla eleştirilmişti.

Şimdi ise dev şirketler bizlere daha fazlasını vadediyor. Sizce de gelecek gerçekten heyecan verici değil mi?

Bilimle kalın sevgiler….

Tavsiye ettiğim film ise Steven Spielberg‘in yönetmenliğini yaptığı Ready Player One

Yazan: Damla Buket TAŞ

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

YouTube Kanalımız

Damla Buket Taş (Gümüş Yazar) hakkında 47 makale
Marmara Üniversitesi - Anadolu Üniversitesi Maliye

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*