Anılarımız Gerçekliğin Bir Kopyası mı?

Anılarımız Gerçekliğin Bir Kopyası mı?

Geçmiş bir deneyimi hatırlamak sadece olayın bellekteki kaydını akla getirmekten ibaret değildir. Anılar zihnimizdeki fotoğraf albümünde saklanan bir dizi aile fotoğrafı (olayların kopyaları) değil olayları nasıl deneyimlediğimizin kayıtlarıdır. Biz geçmiş deneyimlerimizi yargıdan bağımsız görüntüler şeklinde depolamayız. Geçmiş deneyimlerin bize sağladığı anlam, sezgi ve duyguları muhafaza ederiz. Geçmişte başımızdan geçen olaylar bugün gündelik hayatımızda yaşadığımız olayları değerlendirme biçimimizi belirlediği gibi bugünkü faktörler de geçmiş bilgileri çarpıtabilir. Deneyimler beyin ağları tarafından kodlanır. Önceden var olan bu kodlama bilgisi yeni anılarımızı nasıl kodlayacağımızı ve depolayacağımızı güçlü bir biçimde belirler.

Anılarımız Gerçekliğin Bir Kopyası mı?

Bellek hem en karmaşık, hem en güvenilir hem de en güvenilmez bilişsel süreçtir. Bellek kendimiz hakkındaki en güçlü inançlarımızın temelini oluşturur ama yetenekleri sınırlı
olduğundan bazen bizi yanıltır. Bu ikilem geçmişin bugünü nasıl biçimlendirdiğinin anlaşılmasında merkezi bir role sahiptir. Geçmişimizin genel karakteri konusundaki bilgilerimiz genellikle doğru olsa da bazı deneyimleri anlatırken çeşitli yargılarımızın etkisi altında kalıp gerçeği çarpıtırız . Özellikle anılarımızın kaynağını yanlış hatırlama eğilimindeyiz. Geçmiş deneyimler bugünkü algılarımızı, düşüncelerimizi ve eylemlerimizi farkında olmadan etkilediğinde « örtük bellek» kavramını kullanırız belleğe olağanüstü bağımlıyız ama bellek de özerk bir sistem değil, beyindeki çeşitli sistemlere bağımlıdır ve beyin fonksiyonlarındaki değişikliklerden etkilenir. Beynin farklı bölümleri bir deneyimin farklı yönlerini saklar ve bunlar daha sonra beynimizin iç bölgelerinin derinliklerinde gizli olan özel bellek sistemleri tarafından birbirine bağlanır.

Hatırlama öznel bir deneyimdir. İnsan belleği, bilgiyi depolayan muhafaza eden ve gerektiğinde bilgiye tekrar erişen bir bilgisayardır dediğimizde, geçmişimizdeki olayları ve olay zincirlerini hatırlamanın öznel bir deneyim olma niteliğini göz ardı ederiz. Olaylar ya da olay zincirleri kişisel tarihimizin bir parçasıdır. Onlardan önce ve sonra yaşananlar vardır. Hatırlama öznel bir deneyimdir ve kişilik duygumuz geçmişimizi hatırlamaya dair öznel deneyimimize bağlıdır. Erişilen bilginin bir anı olarak tecrübe edilebilmesi için, belirli bir zaman ve mekan bağlamında ve kişinin kendisiyle bağlantılı olarak anımsanması gerekir. Belli bir zaman ve mekan bağlamında öğrenilen, kişisel bilgiler ve olaylara ait sözel olmayan bilgiler içeren bu uzun süreli belleğe epizodik bellek denir. Bu bellek türü -zihinsel bir zaman yolculuğu olan hatırlama- özneldir.

Yazan: Gözde ADIYAMAN

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

1 geri izleme / bildirim

  1. Anılarımız Gerçekliğin Bir Kopyası mı? – 💫 Meritokrasi Topluluğu

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*