Anne Karnındaki Bebek de Lahana Sevmiyor

Anne Karnındaki Bebek de Lahana Sevmiyor

Bebeklerin anne karnında tat ve kokuya tepki gösterdiğine dair ilk doğrudan kanıt

İngiltere’deki Durham Üniversitesi’nin Fetal ve Yenidoğan Araştırma Laboratuvarı tarafından yürütülen bir araştırma, doğmamış bebeklerinin anneleri tarafından yenen yiyeceklerden tatlara maruz kaldıktan sonra nasıl tepki verdiğini görmek için 100 hamile kadının 4D ultrason taramalarını aldı.

Araştırmacılar, tatlar anneler tarafından alındıktan kısa bir süre sonra fetüslerin havuç veya lahana tatlarına nasıl tepki verdiğine baktı. Havuca maruz kalan fetüsler daha fazla gülme surat” tepkisi verirken, lahanaya maruz kalan fetüsler daha fazla ağlama surat” tepkisi gösterdi. Bulguları, insan tat ve koku reseptörlerinin gelişimi konusundaki anlayışımızı daha da geliştirebilir.

Anne Karnındaki Bebek de Lahana Sevmiyor

Araştırmacılar ayrıca hamile kadınların yediklerinin doğumdan sonra bebeklerin tat tercihlerini etkileyebileceğine ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturmada potansiyel etkileri olabileceğine inanıyorlar.

İnsanlar, tat ve kokunun bir kombinasyonu yoluyla lezzeti deneyimlerler. Fetüslerde bunun rahimdeki amniyotik sıvının solunması ve yutulması yoluyla olabileceği düşünülmektedir.

Durham Üniversitesi, Psikoloji Bölümü, Fetal ve Yenidoğan Araştırma Laboratuvarı’nda lisansüstü araştırmacı olan baş araştırmacı Beyza Üstün şunları söyledi: Sonuçlar bizim çalışmamız bu reaksiyonları doğumdan önce gören ilk çalışmadır.

Anne Karnındaki Bebek de Lahana Sevmiyor

Sonuç olarak, doğumdan önce bu tekrarlanan tatlara maruz kalmanın, doğum sonrası gıda tercihlerinin belirlenmesine yardımcı olabileceğini düşünüyoruz; bu, sağlıklı beslenme ve sütten kesilirken ‘gıda karışıklığından’ kaçınma potansiyeli hakkında düşünürken önemli olabilir.

Aston Üniversitesi, Birmingham, Birleşik Krallık’tan bilim adamlarını ve Fransa’nın Burgonya Üniversitesi Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nden bilim adamlarını da içeren araştırma ekibi, 18 ila 40 yaşları arasındaki anneleri hamileliğin hem 32. haftasında hem de 36. haftasında taradı. Annelere her taramadan yaklaşık 20 dakika önce yaklaşık 400 mg havuç veya 400 mg lahana tozu içeren tek bir kapsül verildi. Taramalarından bir saat önce herhangi bir yiyecek veya aromalı içecek tüketmemeleri istendi.

Anneler ayrıca, fetal reaksiyonları etkileyebilecek faktörleri kontrol etmek için taramaların yapıldığı gün havuç veya lahana içeren hiçbir şey yemedi veya içmedi.

Her iki aroma grubunda da görülen yüz reaksiyonları, her iki aromaya da maruz kalmayan bir kontrol grubundaki fetüslerle karşılaştırıldığında, sadece az miktarda havuç veya lahana aromasına maruz kalmanın bir reaksiyonu uyarmak için yeterli olduğunu gösterdi.

Durham Üniversitesi, Fetal ve Yenidoğan Araştırma Laboratuvarı, Psikoloji Bölümü başkanı, yardımcı yazar Profesör Nadja Reissland, Beyza Üstün’ün araştırmasını denetledi. “Laboratuvarımda yapılan önceki araştırmalar, 4D ultrason taramalarının, sigara içmek gibi anne sağlığı davranışlarına ve stres, depresyon ve kaygı dahil olmak üzere zihinsel sağlıklarına nasıl tepki verdiklerini anlamak için fetal reaksiyonları izlemenin bir yolu olduğunu ileri sürdü.

Fransa, Burgonya Üniversitesi Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nden yardımcı yazar Profesör Benoist Schaal şunları söyledi: Fetusların yüz tepkilerine baktığımızda, bir dizi kimyasal uyaranın anne diyetinden cenin ortamına geçtiğini varsayabiliriz. Bunun, tat ve koku alıcılarımızın gelişimini ve ilgili algı ve hafızayı anlamamız için önemli etkileri olabilir.

Araştırmacılar bulgularının, hamilelik sırasında tat ve sağlıklı beslenmenin önemi hakkında annelere verilen bilgilerle de yardımcı olabileceğini söylüyorlar.

Anne Karnındaki Bebek de Lahana Sevmiyor

Şimdi aynı bebeklerle doğumdan sonra anne karnında deneyimledikleri tatların etkisinin farklı yiyecekleri kabul etmelerini etkileyip etkilemediğini görmek için bir takip çalışmasına başladılar.

Aston Üniversitesi’nden araştırma ortak yazarı Profesör Jackie Blissett şunları söyledi: Tekrarlanan doğum öncesi maruz kaldıkları lezzet, doğum sonrası deneyimlenen tatlar için tercihlere yol açabileceği iddia edilebilir. Başka bir deyişle, fetüsü lahana gibi daha az “sevilen” tatlara maruz bırakmak, bu tatlara anne karnında alışmaları anlamına gelebilir. Bir sonraki adım, fetüslerin zaman içinde bu tatlara daha az “olumsuz” tepkiler gösterip göstermediğini incelemek ve bu da, bebekler onları rahmin dışında ilk kez tattığında bu tatların daha fazla kabul edilmesini sağlamak olacaktır.

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*