Annelik İçgüdüsü ile İlgili Nöronlar Bulundu!

Annelik İçgüdüsü ile İlgili Nöronlar Bulundu!

Hayvanlar aleminde anneler yavrularını korumak için büyük gayret sarfederler. Gerektiklerinde kendi canlarını bile ortaya koyarlar. 

Annelik İçgüdüsü ile İlgili Nöronlar Bulundu!

Bu konuda araştırma yapan Japon bilim insanları, farelerle deney gerçekleştirdiler. Araştırmada annelik içgüdüsünün ön beyindeki belli nöronlarla ilgili olduğunu buldular. Araştırmacılar nöronları ebeveynlik için gerekli olan ve olmayan şekilde ayırabildiklerini duyurdular. Daha önceki çalışmalarda hipotalamustaki belli bölgenin yavru bakımından sorumlu olduğu keşfedilmişti. “Bağlayıcı hormon” olarak bilinen oksitosin’in anne ve babanın yavruya davranışını etkiliyor.

Cell Reports Dergisi’nde yayınlanan makalede, yeni yavrulayan anne farelerde bu bölgedeki protein reseptörlü sinir hücrelerinin diğer dişi ve erkek farelere göre daha fazla olduğu belirtildi. Bu bölgedeli sinir devreleri doğumdan sonra değişime başlıyor. Bu bölgedeki nöronları devre dışı bırakıldığında farelerin yavru bakımından vazgeçtiği görülü. Araştırmacılar bu farelerin yuva yapmadığını ve yuvadan kaçan fareleri geri getirmediğini gözlemlemişler. 

Bilim insanları aynı durumun primatlarda da geçerli olup olmadığını sonraki çalışmalarda anlaşılacağını belirtiler. 

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1382 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*