Antimadde Nereye Doğru Düşer?
CERN de ALPHA-g deneyi üzerinde çalışan bilim insanları, serbest düşen antimadde atomlarının ilk kez doğrudan gözlemlediler. Yapılan deneyin sonucuna göre tahmin edilen aksine antimadde “yukarı doğru” düşmüyor, tıpkı normal madde gibi Dünya’nın yer çekimine aynı şekilde tepki veriyor.
Bazı bilim insanları, antimaddenin yer çekimine verdiği tepkideki farklı olmamasının nedenini, görünür evrende antimaddeden çok daha fazla madde olması olduğunu düşünüyorlar.
Bununla birlikte ölçümler, heyecan verici fakat düşük bir ihtimali açıkta bırakıyor: Antimadde ile madde, yer çekimine birbirinden biraz farklı şekilde tepki veriyor olabilir.
Antimadde kavramı ilk kez 1928 yılında öne sürülmüş ve 4 yıl sonra ilk antimadde parçacıkları (antielektronlar, yani pozitronlar) laboratuvarda keşfedilmişti. Antimadde parçacıkları aslında normal maddelerle aynı gözükür fakat yükleri, pariteleri ve zamanları tersine çevrilmiştir.
Günümüze kadar yürütülen çalışmalar, antimaddelerin, maddeler ile aynı kütleye sahip olduklarını ve yer çekimine aynı şekilde tepki verdiklerini gösteriyor.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Antimatter falls down, not up: CERN experiment confirms theory, Nature 27.09.2023
Bir yanıt bırakın