
Ara Türlerden Biri: Darwinopterus
Fosil kayıtlarında boşluklar çok fazla olsa da her geçen gün bu boşluklar biraz daha azalıyor. Bu boşlukların sebebi dünya tarihinde yaşamış canlıların çok az bir kısmı fosilleşiyor ve bu fosillerin yine çok az bir kısmı araştırmacılar tarafından gün yüzüne çıkarılıyor. 2009 yılının başlarında Çin’in kuzeydoğusunda bulunan pterozor fosili bu boşluklardan birini doldurmakla kalmıyor aynı zamanda bir ara tür niteliği taşıyor.

Pterozorlar, pterodaktiller olarak tanımlanan ve günümüzden 65 milyon yıl ila 220 milyon yıl öncesinde yaşamış uçan sürüngenlerdir. Mezozoik Dönem’in göklerinin hakimi olan bu canlılar çok baskın avcıydılar.
Bulunan Pterozor fosilleri 2 temel fiziksel yapıya ayrılıyordu.
Birincisi uzun kuyruklu ve kısa kafatasına sahip ilkel Pterozorlar, ikincisi de kısa kuyruklu, uzun kuyruklu ve uzun kafatasına sahip ardıl Pterozorlar.
İlkel Pterozorlar ile sonraki ardıl Pterozorlar arasındaki geçiş sırını koruyordu ta ki Çin’in kuzeydoğusunda bulunan Darwinopterus bulunana kadar. Darwin’in kanadı ad verilen bu Pterozor fosili 160 milyon yıl önce yaşamış uzun kuyruğu ile ilkel Pterozorlara, uzun kafatası ve boynu ile ardıl Pterozorlara benziyor. Araştırmayı yürüten bilim inanları bu fosil için mükemmel bir ara geçiş formu olduğunu belirtiyorlar.

Bu fosil bir yandan da modüler evrim için de bir kanıt oluyor. Modüler evrim bir hayvanın farklı kısımlarının farklı hızlarda evrimleşeceğini öne süren hipotezdir. Bu hipoteze destek olan bu keşif için sıradaki aşama bu değişimi sağlayan genetik mekanizmaların bulunması kalıyor.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Kaynak**
Bir yanıt bırakın