Artemis Projesi

Artemis Projesi

İnsanoğlu var olduğundan beridir gökyüzünü merak etmiştir. Yıldızları gözlemlemiş ve onlar hakkında çeşitli haritalar oluşturmuştur. Fakat zaman ilerledikçe alınan eğitimler artmış ve teknoloji gelişmeye başlamıştır. Ve gelişen teknoloji ile teleskoplar ortaya çıkmış ve gökyüzünü gözlemlemek daha profesyonel hale gelmeye başlamıştır. Çünkü sadece yıldızlar değil gezegenleri de incelenmeye başlamıştır.

Bu incelemeler devam ettikçe insanlardaki merak duygusu daha da artmıştır. Bu süreç ve merak ile beraber bilim insanları artık seyahat için çalışmalara hız vermiştir. 1969 yılına gelindiğinde ise Ay’a seyahat gerçekleşmiş ve astronotlar ayak basmıştır. Ondan sonraki süreçlerde de seyahatler devam etmiş ve incelemeler yapılmıştır. Fakat aradan geçen zaman ile birlikte artık diğer gezegenlere yönelim daha çok artmıştır. Ama Mars’a seyahat etme ve oraya yerleşip bir koloni oluşturma fikri ön planda olmaya başlamıştır. Tabiki yakın zamanda açıklanan yeni projeler ile birlikte artık sadece Mars değil Ay’da koloni oluşturma fikri ortaya çıkmıştır. İşte bu projelerden biri de NASA’nın Artemis Projesi’dir.

Artemis Projesi Nedir?

Artemis Projesi, hâlihazırda devam etmekte olan insanlı Ay yolculuğu programıdır. Projenin ismini aldığı Artemis, Yunan mitolojisinde tanrı Apollon’un ikiz kız kardeşi ve ay tanrıçasıdır. Bu proje, ağırlıklı olarak NASA tarafından yürütülmekte olup ticari uzay şirketleri ve ESA, JAXA, CSA gibi uluslararası ortaklarla birlikte çalışmaktadır. Projenin amacı “ilk kadın ve sıradaki erkeği” Ay’ın güney kutbuna indirmek olarak ifade edilmektedir. Sonuç olarak NASA, Artemis’i uzun vadede Ay’da kalıcı yapılar için temel atmak, yerleşmek ve en sonunda Mars’a insan göndermek için bir adım olarak görmektedir.

Hedefler

Hedef olarak güney kutbunun seçilmesinin sebebi ise yakın zamanda Ay’ın güney kutbunda donmuş halde su keşfedilmesi olmuştur. Ama bu keşif sayesinde ABD dışında diğer ülkelerin uzay kuruluşları da dikkatini bu yöne çevirmiştir. Sonuç olarak Artemis projesi kapsamında şu ana kadar kesinleşmiş üç uçuş bulunmaktadır. 2021, 2023 ve 2024 yıllarında gerçekleştirilecek olan bu görevlerde her şey planlandığı gibi giderse 2030 yılına kadar uçuşlar devam edecektir. Ve Artemis projesi tamamlandığında Ay’ın yerleşme ve kolonizasyon için hazır hale geleceği düşünülmektedir.

Sonuç

Sonuç olarak bu proje bahsettiğimiz gibi basit bir süreç olmayacaktır. Çünkü farklı uçuş sistemleri ve mürettebat araçları bulunmaktadır. Bu görev için de son teknoloji giysiler kullanacaktır. Ve mürettebat ona göre Ay yüzeyinde ciddi bir araştırmaya başlayacaktır. Fakat kolonizasyon çalışmaları başarıyla sonuçlanırsa Mars’ta kurulacak koloni için bilim insanları daha net fikirler elde edecektir.

Bilimle kalın…

Yazan: Ayça Nur DEMİR

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*