Aşı Nedir, Neden Aşı Karşıtlığı Var?

Aşı Nedir, Neden Aşı Karşıtlığı Var?

Modern bilimin en büyük zaferlerinden biri olan aşılar, günümüzde bir çok hastalığın tedavisinde etkin bir biçimde kullanılmaktadır. Şu anda da oldukça gündemde olan aşıların karşısındaki en büyük problem bilgi kirliliği ve buna dayanan aşı karşıtlığı. Ben de bu yazımda aşının ne olduğundan, faydalarına ve yanlış bilinen bilgilere değinip bu bilgi kirliliğinin elimden geldiğince önüne geçmeye çalışacağım. Keyifli okumalar…

Aşı Nedir, Nasıl Çalışır?

Aşılar, insanları onlarla temas etmeden önce zararlı ve bulaşıcı hastalıklardan korumanın basit, güvenli ve etkili bir yoludur. Belirli enfeksiyonlara karşı direnç oluşturmak için vücudunuzun doğal savunmasını kullanıp bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Gelelim bu aşıların bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirip bizi nasıl koruduklarına. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi hastalıklara karşı savunma yapar. Bağışıklık sistemimiz bir kaç tür hücreden oluşur ve bu hücreler zararlı patojenlere karşı savunma yapıp onları yok ederler. Aşılama ise vücuda yeni hastalıkları tanımayı öğretir. Adeta sizi bir hastalığın güvenli bir versiyonuna maruz bırakarak vücudunuz bu hastalığı tanımasını ve ona karşı savunma hazırlamasına yardımcı olur. Bu sayede vücudunuz bu hastalığa yakalandığında ondan rahatça kurtulabilir ve bağışıklık kazanmış olur.

Neden Aşı Olmalıyız?

Öncelikle aşı olmayarak veya aşı karşıtı kampanyalara inanıp onlara destek vererek sadece kendinize değil çevrenizdekilere de zarar veriyorsunuz. Aşı olmuyor ve kendiniz dışında kimseye zarar vermek de istemiyorsanız bunun için kendinizi toplumdan izole etmeniz gerekir. Yani aşılara karşı olmak tamamen bilgisizce ve bencilce bir davranıştır.

Aşılama hayat kurtarmanın en etkili yollarından birisidir. Günümüzde tetanoz, difteri, grip, kızamık gibi en az 20 hastalığa karşı koruma sağlayacak aşılar mevcuttur. Bunlar her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtarmaktadır. Sadece kendimizi korumakla kalmayız, aynı zamanda hastalığın toplumda yayılmasını da önlemiş oluruz.

Aşı Karşıtlığı Hakkında

Son yıllarda aşı karşıtlığı ve aşı karşıtı argümanlar git gide artıyor. İçinde bulunduğumuz salgın döneminde bu oldukça tehlikeli ve yanlış bir tutumdur. Zaten aşı karşıtı argümanlar da genelde kusurludur ve genelde sosyal medyadaki bilgi kirliliğinden kaynaklanır. Sosyal medyada aşıların çocukları otizme sürüklediği, insanlarda mutasyonlara sebep olduğu, bizleri kısır yaptığı ve bunun gibi hiçbir dayanağı olmayan bir sürü saçma sapan iddia bulunmaktadır. Bu iddiaların hiçbir bilimsel temeli, kanıtı yoktur. Ve bunlara inanmak masum ve zararsız davranışlar değil, hem insanın kendisine hem de topluma zararlı bir harekettir. Bilimsel kaynaklardan yeteri kadar araştırma yapıldığı takdirde bu iddiaların hepsinin asılsız olduğu rahatça anlaşılabilmektedir. Hatta aşı karşıtları tarafından fonlanan ve otizm ile aşılar arasındaki ilişkiyi inceleyen bir çalışma, otizmle aşılar arasında herhangi bir ilişki olmadığını göstermiştir.

Aşılar Güvenli Mi?

Aşılama güvenlidir. Çünkü kullanılmadan önce çok sayıda deneme aşamasında titizlikle test edilir ve kullanıma sunulduktan sonra da düzenli olarak yeniden değerlendirilir. Ve genelde hafif ateş, kızarıklık gibi hafif yan etkilere sahiptirler. Unutmayın, aşıyla önlenebilir hastalıklar yüzünden her yıl binlerce insan ölüyor. Aşılamanın faydaları risklerden büyük ölçüde ağır basıyor. 1950’lerde, çocuk felci aşıları mevcut olmadan önce, çocuk felci Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 15.000’den fazla felç vakasına neden oluyordu. Aşılar başladıktan sonra, çocuk felci vakalarının sayısı 1970’lerde 10’un altına düştü. Aşılama, kızamık enfeksiyonlarının sayısını da yüzde 99’dan fazla azalttı.

Lütfen siz de içinde olduğumuz bu zorlu dönemde sosyal medyada gördüğünüz asılsız bilgilere inanmadan bilinçli bir şekilde davranın. İçinde bulunduğumuz bu zorlu dönemi daha da zorlaştırmayın. Sevgiyle ve bilimle kalın…

Yazan: Fatih AĞIRAKAR

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

Kaynak****

Kaynak*****

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*