Astronotlar Ekin Yetiştirmek İçin Asteroit Toprağı Kullanacak

Astronotlar Ekin Yetiştirmek İçin Asteroit Toprağı Kullanacak

Marul, acı biber ve turp bitkileri, sahte asteroit kir ve turba yosunu karışımlarında büyüdü.

gri bir gömlek ve kot pantolon giyen bir adam tarafından tutulan, koyu renkli sahte asteroit toprağı ve turba yosunu içeren siyah bir kap. Toprağı karıştıran minik bir acı biber fidesi var
Astrobiyolog Steven Russell, içinden bir acı biber fidesi görünen sahte asteroit toprağı ve turba yosunu kabını tutuyor. MİKE HESS/UND BUGÜN

Astronotlar günün birinde asteroit toprağında yetişen salatayı yiyebilirler.

Araştırmacılar, Temmuz Gezegen Bilimi Dergisi’nde Romaine marul, acı biber ve pembe turp bitkilerinin tümü turba yosunu ve sahte asteroit toprağı karışımlarında büyüdü. 

Bilim insanları daha önce ay toprağında ekin yetiştirmişlerdi. Ancak Grand Forks’taki North Dakota Üniversitesi’nden astroekolog Sherry Fieber-Beyer, yeni çalışmanın “uçucu kaynaklar özellikle su açısından zengin olduğu bilinen karbonlu kondrit meteoritlerine” odaklandığını söylüyor. Bu göktaşları ve onların ana asteroitleri, aynı zamanda azot, potasyum ve fosfor açısından da zengindir temel tarımsal besinler. Bu tür asteroitleri, belki de uzay madenciliği çabalarının bir parçası olarak toz haline getirmek, potansiyel olarak uzayda hazır bir tarım malzemesi kaynağı sağlayabilir.

Fieber-Beyer, uzay kayalarının kompozisyonunu taklit eden bir malzeme satın aldı ve onu yüksek lisans öğrencisi Steven Russell’a verdi. “Tamam, bana biraz bitki yetiştir” dedim.

Şu anda Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde bir astrobiyolog olan Russell, hepsi Uluslararası Uzay İstasyonunda yetişen bir turp, marul ve acı biber türü seçti. O, Fieber-Beyer ve aynı zamanda Kuzey Dakota Üniversitesi’nden meslektaşları Kathryn Yurkonis, bitkilerin sadece sahte asteroit toprağında, sadece turba yosununda ve ikisinin çeşitli karışımlarında nasıl büyüdüğünü karşılaştırdı.

Turba yosunu toprağı gevşek tutar ve su tutulmasını iyileştirir. Turba yosunu olan tüm karışımlarda bitkiler büyüdü. Ancak yapay asteroit toprağı kendi başına sıkıştı ve suyu tutamadı ve bu nedenle bitkiler büyüyemedi.

Daha sonra, Fieber-Beyer o sahte asteroit toprağında tüylü fiğ tohumları yetiştirmeyi deneyecek, bitkilerin çürümesine izin verecek ve ardından ölü bitki maddesini toprağa karıştıracak. Bunun toprağın sıkışmamasını sağlayabileceğini söylüyor. Ayrıca, tohumlar turba yosunundan çok daha hafiftir ve gelecekteki çiftçilik girişimlerine yardımcı olmak için onları uzaya taşımayı kolaylaştırır.

Yazan: İlknur YEŞİLYURT

 Referans

Russell ve ark . Uzay mahsulü üretimi için yerinde bitki büyüme ortamı olarak CI asteroit regoliti. Gezegen Bilimi Dergisi . Cilt 3 Temmuz 2022.

Liz Kruesi, Astronotlar ekin yetiştirmek için asteroit toprağı kullanabilir. News Science Dergisi. Cilt 29 Temmuz 2022.

YouTube Kanalımız

İlknur Yeşilyurt hakkında 162 makale
Biyoteknolog ve Moleküler biyolog. Astronomi, yeşil enerji, genetik, nanoteknoloji, biyosensörler ve biyoçözünürlük/biyouyumluluk konularına meraklı. Bilim ve kitap tutkunu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*