Astronotlar için Sincaplar Rol Model Olacak
Ayılar ve sincaplar uzun süren kış uykularına yatmaları ile bilinirler. İlkbahar geldiği zaman bedenlerinde depolanmış yağ rezervleriyle uyanıyorlar. Peki bu kadar uzun süre aç ve hareketsiz nasıl kalabiliyorlar?
Montreal Üniversitesi’nden biyolog Matthew Regan, bu konu hakkında Science dergisinde makale yayımladı. Araştırmada Kuzey Amerika’da yaygın olan 13 çizgili yer sincabını (Ictidomys tridecemlineatus) incelendi. Araştırma 1980’lerde ortaya atılmış olan: kış uykusuna yatan canlıların idrarda bulunan azotun tekrar kullanılarak bağırsaktaki mikroplardan yararlanarak kas depolarında yeni proteinler oluşturuyor fikrini kanıtlamış oldu. Bilim insanları bu araştırma sonucunun uzayda da işe yarayacağını düşünüyorlar.
Uzayda yerçekimsiz ortamdan dolayı kaslar eriyor. Astronotlar bu durumla başa çıkmak için yoğun derecede spor yapmak zorunda kalıyorlar. İnsanlarda tıpkı kış uykusuna yatan canlılar gibi idrardaki azotu kullanarak kas kaybını engelleyebilirse uzayda kas kaybını önleyebileceğini ve uzun süreli uzay görevleri ve uçuşlarına olanak sağlayacağını belirtiyorlar. Bir diğer önemli avantajda uluslar arası uzay istasyonunda yer kaplayan spor aletlerine gerek kalmaması ki çoğu uzay gemisinde spor aletlerine yer ayırılacak alan bile bulunmuyor.
Peki Astronotlar Bu Olayı Gerçekten Başarabilir mi?
Bilim insanlarına göre; ön ya da probiyotik bir ilacın geliştirilmesi ile, tıpkı sincaplardaki gibi bağırsak mikrobiyomu teşvik edilebilir. Tabi ki teorik olarak mümkün gözükse de, bu fikrin gerçeğe dönüşmesi uzun zaman alacaktır.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Kaynak**
Bir yanıt bırakın