Avrupa’nın İlk Büyük Otçulları

Avrupa’nın İlk Büyük Otçulları

İlkel kıta Pangea’da, Permiyen dönemde, dinozorlardan ve diğer sürüngenlerden çok önce palikozlar yaşıyordu. Bunlar arasında Dimetrodon ve Edaphosaurus gibi sır yelkenli dinozorlara benzeyen hayvanlar ve memeli özelliklerine sahip türler bulunuyordu. Ayrıca bu gruba tombul, fıçı benzeri gövdeye sahip Caseidaeler de dahildir. 4 metreye kadar büyüyen bu hayvanlar, gezegenlerimizin ilk büyük otçullarıydı. Memeli benzeri sürüngenler ve memelilerin geliştiği pelikozorlarla da yakın akrabalardı.

Avrupa’nın İlk Büyük Otçulları

Ralf Werneburg ve çalışma arkadaşları, Caseidaelerin yeni temsilcisini Güney Fransa’da keşfettiler. Lodeve havzasındaki kazılarda, yaklaşık 265 milyon yıllık kaya içerisinde dikkat çeken kemikler buldular. Bunların arasında 60 santimetre uzunluğunda kaburga kemiği, bir omur, 50 santimetre büyüklüğünde bir kürek kemiği ve kalın bir üst baldır kemiği bulundu. Ekip bu fosile ait 50 iskeleti gün yüzüne çıkardı. Karşılaştırmalar soncunda bu iskeletin 3,6 metre büyüklüğünde daha önce bilinmeyen bir Caseidae cinsine ait olduğunu gösterdi.

Lalieudorhynchus gandi olarak isimlendirilen fosil, daha çok Kuzey Amerika’da yaşayan Caseidae cinsi Cotylorhynchus ile yakın akraba. Bilim insanları, kemiklerin ve onlar ile birlikte korunmuş bitki fosillerinden, Lalieudorhynchus’un büyük olasılıkla nehirler boyunca büyüyen bitkiler ile beslendiği sonucuna vardı. Fakat bu canlı hayatının büyük bir kısmını da suda geçirmiş olmalı Çünkü kemikleri suda yaşayan canlılar gibi gözenekli. Tahminlere göre günümüzdeki su aygırları gibi gün içerisinde dönüşümlü olarak hem karada, hem de suda yaşıyorlardı.

Yazan: Selim ÖZTEMEL

A new caseid synapsid from the Permian (Guadalupian) of the Lodève basin (Occitanie, France), 07,2022

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1393 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*