Avustralya ve Meksika’da 2 Yeni Dinozor Türü Keşfedildi
Paleontoloji ve tarih öncesine meraklı olanlar için bu ay güzel haberlerimiz var. Avustralya’da kıtada yaşadığı bilinen en büyük dinozorun fosilleri bulundu. Bu dinozorun fosilleri ilk olarak 2007’de bulunmuştu. Fosilleri bulunan türe “Australotitan Cooperensis” adı konuldu. Otobur olan bu tür Diplodocus gibi Sauropod dinozorlar ile akrabaydı. 92-96 milyon yıl önce yaşadıkları düşünülen tür 30 metre uzunluğunda 67 ton ağırlığındaydı – bu da onu en büyük yirmi dinozor türünden biri yapıyor.
Australotitan Cooperensis fosilleri 2007 yılında Queensland, Avustralya’da Robyn ve Stuart Mackenzie tarafından tesadüfen keşfedildi. İlk başta kaya olduğu düşünülen kalıntıların dinozor fosili olduğu sonrasında tespit edildi. Avustralya kıtasında daha önce de Sauropod fosilleri bulunmuştu fakat bu yeni tür daha önce keşfedilen 3 türden çok daha büyük. Mezozoik dönemde tek kıta Pangea’ya bağlı olan Avustralya kıtaların ayrılması sürecinde güneye sürüklenmiş, mezozoik dönemde bir süre Antarktika ile beraber kalmıştı. Avustralya kıtasının sonrasında kopup biraz daha kuzeye ilerlediği düşünülüyor. Keşif bir son değil, başlangıç. Avustralya kıtasının mezozoik dönemdeki durumunu anlamak için Australotitan Cooperensis değerli bir kaynak, ama daha fazla araştırma yapılması ve fosil bulunması gerekiyor.
Diğer Dinozor Keşfi Haberi ise Coahuila, Meksika’dan Geliyor.
Avustralyalı kuzeni gibi bu tür de kretase döneminde yaşadı. 72 milyon yıl önce yaşadığı varsayılan bu türün dış görünüşü kuvvetle muhtemel Parasaurolophus’u andırıyor. Bu aile kafalarındaki çıkıntı ile diğer dinozorlardan ayrılıyor. Bilim insanları bu çıkıntının kırmızı renkli olabileceğini ve düşünüyor, modern kuş türleri gibi dişileri etkilemek için kullanılıyordu belki de.
Yeni türe, “Tlatolophus Galorum” adı verildi, yerel Nahuatl dilindeki tlahtolli kelimesi ve Yunanca ibik, taç anlamlarına gelen lophus kelimesinden türetildi. Bu türün keşfi de 2013’e dayanıyor. Kemikleri bulmak kolay olmadı. Dinozorun fosilleri parça parça bulundu ve Meksikalı profesör Angel Ramirez-Velasco çalışmalar sırasında umutsuzluğa kapılmış olsalar da vazgeçmeden çalışmaya devam ettiklerini belirtti. Angel’e göre Tlatolophus galorum 8 ila 12 metre arasında bir uzunluktaydı. Dinozor fosilinin çok iyi derecede korunduğu bildiriliyor. Tlatolophus Galorum düşük sesli frekansları duyabiliyordu. Otçul olan bu türün ses ağırlıklı bir iletişime sahip olduğu düşünülüyor.
Yazan: Göktuğ DONK
Kaynak**
Kaynak***
Kaynak****
Bir yanıt bırakın