Ay’da Su Bulundu
Tartışmasız bilim dünyasında ki en önemli gelişme bu hafta Ay’da yapılan keşif oldu. Yapılan çalışmalar üzerine Ay’da su olduğu biliniyordu fakat kanıtlanamıyordu. Ay’da su için yapılan ilk keşif bundan tam 11 yıl önce yani 2009 yılında yapılan Ay’ın kutuplarında güneş ışını gelmeyen yüzeyinde su buzu olduğu tespit edilmişti.
Bu hafta yapılan keşifte ise Ay’ın Güneş ışınlarının geldiği yani aydınlık bölgelerinde de su molekülü tespit edildi. Peki 11 yıl arayla yapılan bu keşiflerde ne fark var dediğinizi duyar gibiyim. Hemen açıklık getirmek gerekirse 2009 yılında yapılan keşfi gerçekleşen hem de Ay’a iniş yapmayı başaran 4. ülke olan Hindistan gerçekleştirdi. Hindistan gönderdiği uzay aracı ile ilk olarak Ay’ın çevresini dönmeye başladı. Ardın bu uzay aracından çıkan mini diğer uzay aracı hızla Ay’ın yüzeyine doğru harekete geçti ve kontrollü olarak Ay’a çarptı. 10 binlerce materyal gökyüzüne fırladı bu çarpma sayesinde ve büyük uzay aracı Güneş ışınlarının da yardımıyla bu olayı görüntülemeyi başardı. Ay’da su bulunduğu ilk olarak bu keşif sayesinde ortaya çıktı. Çünkü önceden Ay’ın kurak ve su bulunmadığı düşünülüyordu.
Dünya’nın Etrafında Dönen Bir Uçakla Ay’da Keşif
Bu hafta yapılan keşif ise Dünya’nın etrafında dönen bir uçak aracılığıyla keşfedildi. Evet doğru duydunuz Dünyada ki bir uçak sayesinde keşfedildi. Akıllarda tek bir soru, nasıl oldu bu iş? Yüksek uçma kapasitesine sahip olan ”Sofia” sayesinde. Bu uçak diğer ticaret uçaklara göre yüksek uçma kabiliyetine sahip ve içinde bulunan dev teleskop ile çeşitli manzaralar kaydetmiş, bulutsu oluşumları, göksel manyetik alanlar, galaktik merkezler vs. bir çok başarıya imza atmıştır.
Peki bunun su ile ne ilişkisi var diye soracaksınız. Yüksek uçma kapasitesi sayesinde Dünya atmosferindeki tüm su buharının üstüne çıkarak At’da su oluşumu keşfetmiştir hemde çıplak gözle. Çünkü bu su molekülleri Ay’ın ışık gören kısmında olduğundan.
Peki bunca yıldır neden çıplak gözle göremiyorduk ve Ay’ı kurak zannediyorduk?
Henüz bu daha belirsiz fakat kendi görüşümden mantıklı gelen birkaç teori paylaşacağım sizinle. Güneş rüzgarları aracılığıyla ay yönüne doğru hidrojen gönderimi göndermesi ile hidroksit oluşması . Bir diğeri ise Ay’a yağan meteoritler ile su oluşumu. Fakat bu su miktarı çok az Dünyada en kurak yer olarak bilinen sahra çölündeki kumdaki nem kadar olduğu düşünülüyor.
Peki bu kadar az su ile ne yapacağız?
İçten içe bir rekabet içinde olan hatta bazen dışarıdan da belli eden başta Amerika ve Çin olmak üzere Ay’da kalıcı üs kurmak istiyorlar ve oraya gönderilecek bir şişe su binlerce dolar daha az maliyette olduğu için bu suyu alternatif olarak nasıl değerlendirebiliriz onu düşünüyorlar.
Yazan: Elif KIRMAN
Çok güzel bir yazı olmuş. Okuldaki sunumumda kullanacağım teşekkürler.