Babillilerin Geometri Sırrı Neydi?

Babillilerin Geometri Sırrı Neydi?

Bir matematikçinin keşfettiği, Eski Babil döneminde, 3700 yıl öncesine dayanan eski bir kil tablet parçası, şu anda bilinen en eski uygulamalı geometri örneğini içeriyor. Bu, Pisagor’un doğumundan bir bin yıldan fazla bir süre. Anlayacağınız Babilliler kendi Proto-trigonometrilerini geliştirmişlerdir.
Babillilerin Geometri Sırrı Neydi?

Fakat Babillilerin bu üçgenlere neden ihtiyaç duydukları anlaşılmamıştı. 1894 yılında Bağdat’ın yakınlarında bulunan çivi yazısı tabletiyle (Si.427) bu gizem de ortaya çıkmış oldu. Araştırmacılar bu tableti inceleyene kadar İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde saklanmıştır. Tablette çizilen dikdörtgenlerin ve üçgenlerin arsa sınırları olduğu açığa çıkmıştır.

3700 Yıllık Tablet, Uygulamalı Geometrinin Bilinen En Eski Örneğidir.

Bu kil tableti sayesinde ilk kez Babillilerin geometriye neden bu kadar meraklı oldukları anlaşıldı. Nedeni topraklarının sınırlarını doğru şekilde çizmek içindi. İlk özel arazi mülkiyeti o tarihlerde gerçekleşmeye başladığı için bu tür ölçümler gerekliydi. Si.447 numaralı kil tableti böylece uygulamalı geometrinin en eski örneği olma özelliği gösteriyor. Bu keşif matematik tarihi için çok önemlidir. Çünkü çivi yazılı tablet sadece Babillilerin Pisagor üçlüsünü ve dik açı konstrüksiyonun anlamını Antik dönemden önce bildikleri değil, geometri pratikte nasıl kullandıklarını göstermesi açısında da önemli.

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*