Bağırsak Bakterileri İnsanlarla Birlikte Evrildi

Bağırsak Bakterileri İnsanlarla Birlikte Evrildi

Yeni bir araştırmaya göre, bağırsak mikrobiyotasındaki düzinelerce bakteri türü içindeki suşları, dünyaya yayıldıkça insan popülasyonlarıyla birlikte çeşitlendi. Bulgular, popülasyona özgü mikrobiyal suşların mikrobiyom aracılı hastalık ve mikrobiyota temelli terapilerde potansiyel rolünü anlamanın önemini vurgulamaktadır.

Bağırsak Bakterileri İnsanlarla Birlikte Evrildi

İnsan bağırsak mikrobiyomu yüzlerce bakteri türü içerir ve en belirgin türlerin çoğu dünya çapında insanlarda bulunur. Bununla birlikte, mikrobiyal türler içinde bazı suşlar, belirli insan popülasyonları arasında dikkate değer genetik çeşitlilik gösterebilir. Bu tür seviyesindeki çeşitliliğin, insanlar ve onların ortak mikropları arasındaki ortak bir evrimsel tarih boyunca ortaya çıkıp çıkmadığı tam olarak anlaşılmamıştır.

Taichi Suzuki ve meslektaşları, ortak çeşitlendirmeyi test etmek için Avrupa, Asya ve Afrika’da yaşayan 1225 birey için eşleştirilmiş bağırsak metagenomlarını ve insan genomlarını değerlendirdi. Suzuki ve çalışma arkadaşları ülkeler arasında ve içinde, insan filogenilerine paralel olarak evrimsel geçmişleri olan ve ortak çeşitlenmeye işaret eden 60 mikrobiyal suş keşfetti. Daha sonra da 20.000 den fazla bakteri suşlarını temel alan soyağaçlar oluşturulmuştur. Bilim insanları ayrıca, en güçlü ortak çeşitlendirmeyi sergileyen türlerin; oksijen ve sıcaklık toleranslarının benzer olduğunu bulundu. Eğer duyarlılığı fazla ise bu da bağırsak florasında yaşamayı zorlaştırıyor. Bir diğer konu ise de bakterilerin antibiyotik direnç duyarlılığı da bağırsak florasının çeşitliliğini de etkiliyor.

Andrew Moeller çalışmanın sonucuna göre, bağırsak bakteri topluluklarının gelişigüzel bakteri toplulukları değil, insan popülasyonlarının farklı atalarının yansımaları olduğunu vurgulamakta olduğunu söylüyor. İnsan sağlığı için mikrobiyotayı restore etme çabalarının Suzuki ve diğerler bilim insanları tarafından ortaya çıkarılan bu sonuçlar gelecekte çok daha fazla işimize yarayacaktır.

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*