Bağırsak Kanseri Erkeklerde Neden Daha Sık Görülüyor?

3D illustration of Large Intestine, Part of Digestive System.

Bağırsak Kanseri Erkeklerde Neden Daha Sık Görülüyor?

Dünya genelinde erkekler kadınlardan daha fazla bağırsak kansere yakalanıyor. Alman Kanser Araştırma Merkezi’nden bilim adamları, bilinen ve varsayılan risk ve koruyucu faktörlerin ne ölçüde katkıda bulunduğunu analiz ettiler. Şaşırtıcı bir şekilde, bu aşırı riskin sadece yarısının bilinen risk faktörleriyle açıklanabileceğini buldular. Gelecekte erkeklerde taramayı iyileştirmek için bağırsak (kolorektal) kanseri riskini artıran diğer faktörlerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi gerekecektir.

Bağırsak Kanseri Erkeklerde Neden Daha Sık Görülüyor?

Almanya’da her yıl yaklaşık 55.000 erkek de kolorektal kanser (CRC) vakası görülüyor. CRC, dünya çapında en yaygın kanser türlerinden biridir. Dünyadaki erkekleri kadınlardan çok daha sık etkiliyor. Almanya’da yaşa göre ayarlanmış yıllık insidans ( belirli bir nüfusta belirli bir zaman dilimi içerisinde belirli bir hastalık veya hastalıkların yeni olgularının sayısını) erkeklerde 100.000’de 46 iken, kadınlarda bu rakam sadece 28’dir. Fark, CRC’nin öncüleri olan ileri adenomlar için daha da büyüktür.

Bağırsak Kanseri Erkeklerde Neden Daha Sık Görülüyor?

Çeşitli potansiyel risk ve koruyucu faktörlerin bu önemli farklılıklardan ne ölçüde sorumlu olduğu belirsizdir. Bu faktörlerin örnekleri, CRC riskini azalttığı bilinen kadın cinsiyet hormonlarını içerir. Ayrıca, erkekler arasında, her ikisi de CRC riskini artıran yaşam tarzı faktörleri olan tütün ürünleri ve kırmızı et tüketiminin daha yüksek olduğu belgelenmiştir.

Hermann Brenner ve Alman Kanser Araştırma Merkezi’nden (DKFZ) bir araştırma ekibi, bu farklı bilinen ve varsayılan faktörlerin cinsiyetler arasındaki büyük farkı tam olarak açıklayıp açıklamadığını araştırdı. Bunu yapmak için araştırmacılar, KolosSal çalışmasında CRC için kolonoskopi taramasından geçen yaklaşık 16.000 katılımcının verilerini değerlendirdi.

Heidelberg merkezli epidemiyologlar, mevcut çalışmalarında, CRC’de bilinen ve varsayılan tüm risk ve koruyucu faktörleri dikkate aldı: yaş, ailede hastalık öyküsü, diyabet, önceki kolonoskopi, aspirin ve statin kullanımı, sigara, alkol tüketimi, kilo ve boy, fiziksel aktivite, kırmızı et ve sosis, meyve, sebze ve tam tahıllı ürünlerin tüketimi ve kadınlarda hormon replasman tedavilerinin kullanımı.

Bağırsak Kanseri Erkeklerde Neden Daha Sık Görülüyor?

Kolonoskopi taraması sırasında erkeklerde kadınlara göre iki kat daha sık (yaşa göre ayarlanmış) CRC veya ilerlemiş adenomlar bulundu. Çeşitli faktörlerin kapsamlı bir şekilde ayarlanmasından sonra, erkeklerde aşırı riskin yaklaşık yarısının sorumlu olduğu gösterildi. Rektum kanserli hastalarda, bu faktörler diğer CRC tiplerine göre biraz daha az rol oynar. Çalışma direktörü Hermann Brenner, “Bunun tersine, bu aşırı riskin diğer yarısına neyin neden olduğunu henüz bilmediğimiz anlamına geliyor” dedi.

Erkeklerde ve kadınlarda farklı hormon seviyelerinin, mevcut hesaplamalar kullanılarak tahmin edilenden daha büyük bir etkiye sahip olduğuna inanmak için iyi nedenler var. Brenner’e göre, özellikle gebelikler, doğum kontrol hapı kullanımı, emzirme, menstrüasyonun başlangıcı ve bitişi ve diğer yaşam tarzı ve diyetle ilgili faktörler hakkında gelecekteki çalışmalarda daha ayrıntılı veriler elde edilmesi gerekiyor. “Her halükarda sonuçlarımız, özellikle erkekler için CRC taramasından yararlanmanın, dışkıya dayalı testler yapmanın veya kolonoskopisi yaptırmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor!”

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*