
Bağışıklık Hücrelerimiz Doku Duvarlarını Nasıl Aşıyor?
Bağışıklık hücreleri ihtiyaç duydukları yerlere ulaşmak için sadece küçük gözeneklerden geçmezler. Sıkıca paketlenmiş hücrelerin duvar benzeri bariyerleri de aşmak zorunda kalırlar. Avusturya Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’ndeki (ISTA) bilim adamları, bu başarının sırrının hücre bölünmesi olduğunu keşfettiler.
Bir taş duvar ördüğünüzü düşünün. Sıkıca yerleştirilmiş taşlar, bir taş diğerinin üzerine oturtuyor, en küçük boşlukları bile dolduruyorsunuz. Görünüşte aşılmaz bir engel. Bağışıklık hücreleri, enfeksiyonlarla savaşmak için vücudun her yerine giderken, hücre yoğun dokuları gibi engellerler karşılaşıyorlar. Hücre dokuları tıpkı ördüğünüz yıkılmaz duvar gibidir. Ama yine de bağışıklık hücrelerimiz vücudun savunma timleri olarak işlerini yapmak için bir yol bulmaları gerekiyor. Yakın tarihli bir çalışmada, ISTA’nın Siekhaus grubundan bilim adamları, Avrupa Moleküler Biyoloji Laboratuvarı’ndan (EMBL) işbirlikçiler ve yerel bir Llseden üç öğrenci ile birlikte, meyve sineği embriyolarında bunun nasıl gerçekleştiğine yakından baktılar.
Bu minik, şeffaf hayvanların gelişimi sırasında, meyve sineklerinde bağışıklık hücrelerinin baskın formu olan makrofajlar, dokulara sızar. Bilim adamları, ileri teknoloji mikroskoplar kullanarak yolculuklarını takip edebildiler.
Makrofajları yönlendiren ipuçları onları doğru yere yönlendirmiştir. Yönü ilk hareket eden hücre olan öncü makrofaj bekliyor. Aniden, duvarın bir kısmı hareket etmeye başlar. Makrofajın hemen önündeki hücre, hücre döngüsünün normal bir parçası olan bölünmeye hazırlanıyor. Akhmanova, “Öncünün beklediği şey budur işte” diyor. Hücre çekirdeğini ileriye doğru hareket ettiren öncü hücre, diğer tüm makrofajlar izini takip ederken şimdi ileriye doğru iter. Siekhaus grubunun da yakın zamanda keşfettiği gibi, öncüyü kırmak için bilim adamlarının Atossa adını verdiği yeni keşfedilen bir protein tarafından yönetilen karmaşık bir süreçle fazladan bir enerji artışı elde edilir. Ayrıca bilim adamları, hassas çekirdeklerini hasardan korumak için makrofajların aktin filamentlerinden yapılmış koruyucu zırh geliştirdiğini öğrendi.
Başarının Sırrı Hücre Bölünmesi
Araştırmacılar, özellikle yan doku hücrelerinin bölünmesini kesin olarak inhibe ederek, yavaşlatarak ve hızlandırarak, bağışıklık hücrelerinin girmesine izin veren çok önemli bileşenin aslında hücre bölünmesini çevreleyen olduğunu kanıtlayabildiler.
Makrofajların dokuya ancak doku hücresi bağlantılarını kaybettiğinde girebildiğini görmek çok heyecan verici olmalıdır.
Kanser Araştırmaları İçin Önemli Çıkarımlar
Profesör Daria Siekhaus, “Makrofaj sızmasını kontrol eden kilit süreç olan hücre bölünmesi, gerçekten güçlü etkileri olan çok zarif bir kavramdır,” diye heyecanla söylüyor. Makrofajların dokulara girmesine yardımcı olan aynı mekanizma, insanlar gibi omurgalılardaki diğer birçok bağışıklık hücresi türü için de gerekli olabilir. Uzun vadede, bilim adamları, doku hücrelerinin bağlantılarını veya bölünmelerini manipüle etmenin, bağışıklık hücrelerinin tümörlerin infiltrasyonunu arttırmaya yardımcı olup olmayacağını veya bağışıklık hücrelerinin otoimmünite sırasında dokulara saldırma kabiliyetini azaltmaya yardımcı olup olmayacağını öğrenmeye hevesliler.
Yazan: Bilge KAPLAN
Kaynak**
Bir yanıt bırakın