
Barbara McClintock Kimdir?
Barbara McClintock, 16 Haziran 1902’de Hartford, Connecticut’ta Thomas Henry McClintock ve Sara Handy McClintock’un dört çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. Ailesi 1908’de Brooklyn, New York’a taşındı. 1919’da Erasmus Hall Lisesi’nden mezun oldu. McClintock lisans ve yüksek lisans derecelerini Cornell Üniversitesi’nde botanik alanında aldı ve doktora derecesini aldı. 1927’de Cornell’de aynı konuda. Kadınların Cornell’de genetik alanında uzmanlaşmasına izin verilmemesine rağmen, mısırın hücresel düzeyde genetik çalışması olan mısır (mısır) sitogeniğini inceleyen küçük bir grubun oldukça etkili bir üyesi oldu.
1930’ların başında, Ulusal Araştırma Konseyi, Guggenheim Vakfı ve diğerlerinden gelen prestijli doktora sonrası burslar, Dr. McClintock’un Cornell, Missouri Üniversitesi ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü dahil olmak üzere birçok farklı kurumda genetik araştırmaları sürdürmesine olanak sağladı. Bu doktora sonrası eğitimin bir kısmı 1933-1934’te Almanya’da altı ayı içeriyordu, ancak Avrupa çapında artan siyasi gerilimler onu Amerika Birleşik Devletleri’ne beklediğinden daha erken dönmeye zorladı.
McClintock birkaç yıl daha Cornell’e döndü, ta ki 1936’da Columbia’daki Missouri Üniversitesi’nde etkili mısır genetikçisi Lewis Stadler’den yardımcı doçentlik pozisyonunu kabul edene kadar. Ancak 1940’a gelindiğinde Missouri’de görev alamayacağına inandı ve işinden ayrıldı. Aralık 1941’de, New York, Long Island’daki Cold Spring Harbor’daki Washington Carnegie Enstitüsü Genetik Bölümü’nden bir yıllık araştırma pozisyonu teklif edildi. Bu iş ertesi yıl tam zamanlı personel pozisyonuna dönüştü. McClintock, 26 yıllık kararlı araştırmaların ardından 1967’de, kendisine Üstün Hizmet Ödülü veren Carnegie Enstitüsü’nden emekli oldu. Araştırmacı bilim insanı olarak Cold Spring Harbor Laboratuvarı’nda kalmaya davet edildi. 1992’deki ölümüne kadar laboratuvara bağlı kaldı.
Uzun ve seçkin kariyeri boyunca McClintock’un çalışmaları mısırın genetiğine ve özellikle bitki üremesi ile sonraki mutasyon arasındaki ilişkiye odaklandı. 1920’lerin sonlarından başlayarak, mısır bitkilerinin yetiştirilmesi sırasında kromozomlardaki genlerin nasıl “hareket edebildiğini” araştırdı. Bu fenomen üzerine çığır açan bir araştırma yaptı ve burada genetik geçişin fiziksel ilişkisini belirledi. Daha sonra, 1940’lar ve 1950’lerde McClintock, yaprakların rengi veya mısır taneleri gibi fiziksel özelliklerin açılıp kapanmasından belirli genlerin nasıl sorumlu olduğunu gösterdi. Mısır bitkilerinin bir neslinden diğerine genetik bilginin baskılanmasını veya ifadesini açıklamak için, 1950’lerde yaygın olan moleküler biyolojinin ortak bilgeliğine meydan okuyan teoriler geliştirdi.
1957’de McClintock, Güney ve Orta Amerika’daki farklı mısır çeşitlerini veya ırklarını incelemek için Ulusal Bilim Vakfı ve Rockefeller Vakfı’ndan fon aldı. 1960’ların başında yoğun seyahatler yaptı, ilginç evrimsel özellikler sergileyen mısır örnekleri topladı ve mısır genetiği konusunda genç bilim insanlarına ve genç yüksek lisans öğrencilerine danışmanlık yaptı. McClintock ve meslektaşları Güney Amerika mısırındaki farklılıklara ilişkin verileri toplamak için yirmi yıl harcadılar ve bunlar en sonunda 1981’de Mısır Irklarının Kromozomal Anayasası adıyla yayınlandı.
McClintock, kariyeri boyunca 20. yüzyılın en seçkin bilim insanlarından biri olarak tanındı. 1944’te Ulusal Bilimler Akademisi’ne seçilen üçüncü kadın oldu. 1945’te seçildiği Amerika Genetik Derneği’nin başkanı olan ilk kadındı. 1971’de Başkan Richard M. Nixon, McClintock’a Ulusal Bilim Madalyası’nı verdi. 1981’de McClintock, artık gayri resmi olarak “dahi” bursu olarak bilinen ve hayatı boyunca verilen MacArthur Vakfı Bursunu alan ilk kişi oldu. Aynı yıl kendisine Albert ve Mary Lasker Ödülü verildi. 1983 yılında, 81 yaşındayken, “mobil genetik elementler”, yani genetik transpozisyon veya genlerin kromozom üzerindeki konumunu değiştirme yeteneği üzerine yaptığı çalışma nedeniyle Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü aldı.
McClintock, 2 Eylül 1992’de Cold Spring Harbor yakınlarındaki Huntington Hastanesi’nde 90 yaşında öldü.
Yazan: Sude MANAV
Kaynak
Barbara McClintock ve Sıçrayan Genlerin Keşfi, Nature, 2008
Barbara McClintock Hakkında Beş Kısa Bilgi, Energy, 16.03.17
Genetik Bilimci: Barbara McClintock, Cilginfizikcilervbi, 27.04.23
Bir yanıt bırakın