Başarıya Giden Yolculuğun Anahtarı: Öz Disiplin

Başarıya Giden Yolculuğun Anahtarı: Öz Disiplin

Hepimiz başarıya ulaşmak için çabalıyoruz. Herkes hayatta koyduğu hedefleri gerçekleştirme ve amaçlarına ulaşmanın peşinde. Eminim ki siz de başarıya ulaşmak istiyorsunuz, elinizden gelenin en iyisi yapıyorsunuz, hedefleriniz var ama halen daha ne yapacağınızı bilmiyorsunuz, aklınız karışmış durumda mı yoksa girdiğiniz çalışma döngüsünde de bir yerden sonra pes mi ediyorsunuz?

O zaman çıktığınız bu yolda bir şeyler eksik demektir. Bunu sizi tahmin ettiğimden değil, yaşadığım için kendimden biliyorum. Birkaç sene önce çeşitli kaynaklardan esinlenmem için derlerken bu yazıyı bugün burada paylaşma imkanı buldum. Sözlerime kulak vermenizde herhangi bir zararın olmayacağına söz verebilirim. Dilerim bir çok insan kendini değiştirebilmek için bir adım atar, etkilenir ve yeni ufuklara açılır bu yazımla birlikte. Öz disiplininiz sizinle beraber olsun her daim.

Nedir bu öz disiplin? Öz disiplin başarının temel çekirdeğidir. Öz disiplin olmadığı yerde başarı da zor görülür. Bir şeyi başarmak istiyorsanız disiplinli olmalı, başarı uğruna bir çok şeyden vazgeçmelisiniz. Disiplin, belki ilk başlarda öyle görünmeyebilir ama özgürlükle eş anlamlıdır. Belki bu söze katılmayabilirsiniz, bunda da yalnız değilsiniz. Birçok insan için disiplin özgürlüğün elinden alınmasıyla eştir fakat doğrular herkese göre farklıdır. İlk olarak çok iyi bir yerlere gelmiş insanlara sormak gerekli bunu (İstisnalar kaideyi bozmaz!) Ben inanıyorum ki disiplin özgürlüktür. Bu konular birbirleri ile bağlantılıdır. Öz disiplini yüksek olan insanlar büyük işlere imza atmışlardır. Eğer ilk olarak Başarının anahtarlarını tanırsanız, başarının kapısını açmak için ilk adımı atmış olursunuz. Çok uzakta değil aslında yakında yanı başınızda bu.

Öz disiplin: İnsanı, iyi güzel, doğru ve mantıklı olana yaklaştıran bunun yanı sıra insanın beceri kazanıp, başarılı bir sonuç almasına etki eden ve bu başarı sürecinde içinde eylemlerimizi kendi içimizden kontrol edebilme yeteneğimizdir. Sizin kendi düşünce ve davranışlarınızı kontrol edebilmeniz ekseninde yatar kendi öz disiplininizde. Bunun sayesinde istediğiniz hedefe ulaşabilirsiniz. Çünkü taşı delen suyun gücü değildir, damlaların sürekliliğidir. Hayatta en çok önem verdiğiniz şeyler için, anın hazzı ve heyecanından fedakarlık yapmaktır. Bir insanın düştüğünde kalkabilmesini sağlayan güçtür. Bu yüzden öz disiplin:

• ilk heyecan geçtikten sonra bir çalışmaya veya fikre çalışmaya devam etmenizi,

• odanızda uzanıp, dizüstü bilgisayarında boşa vakit öldürmek yerine spora gitmenizi,

• çalışmak için erken kalkmanızı,

• diyetinizi bozma veya sigaraya başlama düşüncesi geldiğinde “hayır” diyebilmenizi,

Ve buraya sıralayamayacağım sizin için doğru ve yararlı olan daha birçok şeyi sağlar.

Yapmanız gerekenler ve yaptıklarınızın arasında bir uçurum görüyorsanız, işte bu uçurum öz disiplin ile ilgili bir sorun olduğunu göstermektedir. Bu uçurumu sürekli görmek zorunda değilsiniz. Disiplininizi kontrol edebilirseniz devam edip, notlar alabilirsiniz yazdıklarımdan. Ama bunu bırakıp eğlenceli şeyler de yapmak sizin elinizde. Bunun için ilk önemli olan şey, İrade. Gerçekten güçlü bir iradeye sahip olmalı ve kendi içinizi okumalısınız. Kendinizi bilmelisiniz. Aslında özet olacak açıklayacak olursam hayatımızda öz disiplinin amacı; iyi, güzel, doğru ve sağlıklı olanı yapmalı bunun yanı sıra kötü, çirkin ve sağlıksız şeylerden uzak durmanız Öz disiplinin temelinde yatıyor. Öz disiplininizi sağlarsanız kendinizi kontrol altına alırsınız, Kendini kontrol alıp, disiplininizi de sağlarsanız, tüm dünyanızı ve kaderinizi kontrol edebilirsiniz. Öncelikle bir göz atalım, neden öz disiplini sağlarken bu kadar yoruluyoruz, pes ediyoruz ve sağlayamıyoruz. Elbette bunun belli başlı nedenleri var, fakat bunların en önemlilerini sıralayacak olursak:

• Üzerinde durduğumuz konuya yeterince odaklanamamak

• Motive edici bir amacımızın olmaması

• Sorumluluk bilincimizin tam olarak gelişmemesi

• Amaçsız insanlarla birlikte olmak

• Motive edici ortamlarda bulunmamamız

• Sürekli başkalarına bağımlı olmamız ve Başkalarına bağımlı bir şekilde yaşamamız

• Yaptığımız işi sevmemek

• Sürekli kaygı ile yaşamak

• Yapılacak işi başaracağımıza inanmamak

• Elverişsiz sağlık koşulları içinde olmak

• İşi erteleme alışkanlığı

• Sürekli kararsızlık

• Öz güvenin yetersiz oluşu

Bu saydığım nedenlerin dışında da elbette belli başlı nedenler var.

Artık disiplinsizlikle zamanınızı geçirdiğinizin farkında mısınız? (Sadece siz değil ben de öyleyim. Çoğumuz öyle.) Artık zincirleri kırmanın vakti geldi. Bir adım atmak gerek. Öz disiplin sahibi olmanın ilk adımlarını kendiniz atacaksınız. İlk olarak yukarıdaki ve aşağıdaki maddelerin üzerinde durup, çevrenizi ve düşüncelerinizi bu maddelere göre düzenlemekle başlayabilirsiniz. Öz disiplinin ilk adımı kendini bilmektir.

Son olarak alıntı yapmak istiyorum. Bundan yaklaşık olarak 2100 yıl önce hayata köle olarak başlayan fakat sonradan felsefe üzerine başarısı ile sahibinin dikkatini çekerek özgür bırakılan bir insandan bu alıntı. Roma Stoacılarının en büyük filozoflarından birisi olan ve kurduğu felsefe okulunda büyük acıları bilgece karşılamayı öğreten: Epiktetos. Epiktetos söylevlerinde başarı ve disiplin üzerinde şunları anlattı.

Demek olimpiyat oyunlarına zafer kazanmak istiyorsun, öyle mi dostum? Tanrılar tanığımdır ki bunu bence çok istiyorum. Ama önce durumunu ve koşulları belirleyecek, sonra çalışmaya başlayacaksın. Kendini sıkı bir düzene sokman gerekecek, yemeğini belirli kurallara göre yiyecek, tatlılara, şekerlemelere elini sürmeyeceksin. Canın istese de, istemese de havanın sıcak ya da soğuk olduğuna aldırmadan belirlenen saatte idmana çıkacaksın. Soğuk sulardan uzak duracaksın, canın çekse de şarap içmeyeceksin. Sözün kısası, kendini bir hekimin ellerine bırakır gibi çalıştırıcının emrine gireceksin. Ama bunca uğraştan sonra belki kolun çıkacak ya da bileğin burkulacak, belki gözlerine toz dolacak, belki de rüzgarı kamçı gibi suratına yiyeceksin ve sonunda yenik düşeceksin. Asla cesaretini kaybetme! Güreşte sırtı yere getirilen bir delikanlıya, ayağa kalkıp mücadeleye devam etmesini söyleyen hocasını taklit et! Sende ruhuna öyle seslen. İnsan ruhu kadar kolay idare edilen bir şey yoktur. Sadece istemek gerekir. O zaman her şey olur. Eğer kendini bırakırsan her şey seni bırakır. Mahvolmak ya da kurtulmak senin elinde…”

Hatırla Agrippinus’ un güzel bir sözünü: “Kendi kendime asla engel olmayacağım.”

Her şey küçük bir adımla başlar, bu küçük adım için bir istek verebildiysem size, ne mutlu bana.

Yazan: Yusuf ÖZTEMİR

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*