Bebekler Neden Hep Kıpır Kıpır?
Bebeklerin bacakları ve kolları genelde hep hareket halindedir. Japon bilim insanları görünüşte koordine olmayan bu hareketleri araştırdı. Bebeklerin kıpır kıpır hareketlerinin, duyusal motor gelişimiyle ilişkili olduğu sonucuna vardılar.
Her ne kadar bu spontane hareketler çok beceriksiz ve uyumsuz olsa da nitekim bu kıpır kıpır hareketlerle bebekler alıştırma yapıyorlar. Bu şekilde beyinleri yavaş yavaş, bebeklerin gördüklerini ve duyduklarını kendi nasıl uydurduklarını öğreniyor. Bunun bilimsel olarak açıklaması ise şudur: Bebekler duyu-motor fonksiyonlarını güçlendiriyorlar.
Tokyo Üniversitesi bilim insanları bebeklerin neden sürekli hareket ettiklerini öğrenmek için yenidoğanlardan, üç aylığa kadar olan bebekleri incelediler. Toplamda 23 bebeğin hareketleri kameraların yardımıyla ayrıntılı bir şekilde takip edilerek bilgisayarda değerlendirildi. Bilim insanları bu şekilde kasların ve duyu organlarinin etkileşimlerini analiz edebildi. PNAS dergisinde yayınlanan araştırmaya göre bebekler büyüdükçe belli hareket dizilerini daha sık tekrarlıyor. Bu da bebeklerin belli başlı hareketleri öğrenme olasılığını artırarak belli bir zaman sonra istedikleri gibi kullanmalarına izin veriyor.
Bilim insanları bundan sonraki araştırmalarında “duyusal motorun güçlendirilmesinin ” yürüme ve kavrama gibi daha sonraki gelişimleri ve öğrenme, düşünme ve anlama gibi daha yüksek bilişsel işlevleri nasıl etkilediğini öğrenmek istiyorlar. Erken motor gelişiminin mekanizmalarının anlaşılması serebal çocuk felci gibi gelişim bozukluklarının daha erken bir evrede teşhis edilmesinde yardimci olabilecek.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Open- ended movements structure sensorimotor information, PNAS, 03.11.2022
Bir yanıt bırakın