Bebeklerin Göz Renkleri Neden Zamanla Değişir?
Yeni doğan bebeklerin göz renkleri neden sabit kalmaz? Bebeğimin göz rengini kaçıncı aydan sonra bilebilirim? Neden yeni doğan bebeklerin göz renkleri genelikle lacivert veya mavi olur? İşte tüm sorularınızı aşağıdaki bilgilerle cevaplayabilirsiniz…
Çoğu ebeveynlerin merak etiği konulardan biri bebeklerinin göz rengidir. Araştırılmalara göre bebeklerin göz renkleri hamileliğin 4. haftasından itibaren gelişmektedir. Bu süreçte gözün ön tabakasında bulunan kıvrımlı tabakadaki pigment miktarına göre göz rengi değişken olabilir. Fakat bu bilgi, bebeğinizin göz rengini net bi şekilde öğrenebileceğiniz anlamına gelmez. Bebeğinizin göz rengi doğduktan sonra 6. aydan başlayarak 3 yaşına kadar değişim gösterebilir.
Yeni doğan bebeklerin göz renklerinin mavi, lacivert veya gri olma sebebi pigmentin az sayıda bulunmasıdır.Pigment bebeklerin yaşı ilerledikçe artış veya azalış gösterebilir, bu da gözdeki renkte değişim göstermektedir. Gözümüzde pigment çok sayıda bulunursa kahverengi, az sayıda bulunursa yeşil, eğerki hiç pigment bulunmazsa mavi renkte olmaktadır.
Bebeklerde göz rengi değişimi tabikide sadece pigmentin artışı veya azalışıyla değil, aynı zamanda anne rahiminde oluşan melanin sayısı ile de kaynaklıdır. Melanin pigmenti belirler. Anne karnında melaninin oluşmasıyla başlayıp pigmentlerin fazla veya az sayıda olmasıylada göz renkleri belirlenir. Melanositler gözün retinasında yer alır. Gözün rengini sağlamakla görevli olan pigmentler ise melanozom adı ile geçen organeller aracılığıyla üretimi sağlanır.
Bebeğimin Hangi Renkte Gözü Olacağını Hesaplayabilir miyim?
Tabiki de hesaplayabilirsiniz. Nasıl mı?
Uzmanlar araştırmaları sonucunda DNA yardımı ile anne babanın göz rengine göre bebeklerinin göz renklerini tahmin edebiliyorlar. Bebeklerin göz renkleri sadece anne babadan değil aynı zamanda dedelerinden veya büyük annelerinden aynı rengte göze sahip olmaları da ihtimaller dahilindedir.
- Anne veya babada: kahverengi
- Anne veya babada: kahverengi
İse çocuk %75 kahverengi,%6,25 mavi, %18,75 oranında yeşil renkli göze sahip olur.
- Anne veya babada: Kahverengi
- Anne veya babada: Mavi
İse çocuk %50 kahverengi ve %50 mavi renkli göze sahip olur.
- Anne veya babada: Kahverengi
- Anne veya babada: yeşil
İse çocuk %50 kahverengi,%37,5 yeşil, %12,5 oranında mavi
- Anne veya babada: yeşil
- Anne veya babada: yeşil
İse çocuk %75 yeşil, %25 mavi ve %1de kahverengine sahip olur.
- Anne veya babada: yeşil
- Anne veya babada: mavi
İse çocuk %50 mavi olmakla birlikte %50 yeşil renkli göze sahip olur.
- Anne veya babada: mavi
- Anne veya babada: mavi
İse çocuk %99 mavi %1 ise yeşil renkli göze sahip olur.
Biliyor muydunuz?
- Yeni doğan ve beyaz tene sahip olan bebeklerin çoğu mavi gözlü doğmalarına rağmen yetişkinlik dönemlerinde bazıları mavi gözlü kalabilir.
- Göz renginin değişmesi bazı ırklar için cok gorulebilir bir hadiseyken, Afrikalı, İspanyol ve Asyalı bebekler için ise göz renginin değişebilme olasılığı çok düşüktür.
- Gözde renk değişimi olayı Kafkas bebeklerinde çoğunlukta görülmesi ise farklı etnik kökendeki bebeklere göre daha az pigmente sahip olarak doğma olasılıklarından kaynaklıdır.
Yazan: Nilgün ÖZKUNDAKÇI
Kaynakca:
Kaynak**
Bir yanıt bırakın