Behram Kurşunoğlu: Mutlaka Bilmeniz Gereken Bir Türk Fizikçi
Özellikle korona virüs aşısının Türk CEO`ya sahip bir şirket tarafından bulunduğu şu zamanda, yurtdışında büyük işler başaran bilim insanlarımızın isimlerini sık sık duyuyoruz. Bu elbet bizi gururlandırıyor. Fakat daha bu şekilde bilmediğimiz, yeteri değeri vermediğimiz onlarca bilim insanımız var. Bunlardan biri de dahi fizikçi Behram Kurşunoğlu.
Behram Kurşunoğlu Kimdir?
Kendisi 1922 yılında Trabzon`un Çaykara ilçesinde dünyaya gelmiştir. Ankara ve Edinburgh Üniversitelerinde lisans ve yüksek lisans eğitimini aldıktan sonra Stanford Üniversitesinde doktorasını yapmıştır. Genç yaşında Albert Einstein ve Erwin Schrödinger gibi fizikçilerle simetrik olmayan yerçekimi kuramları üzerinde önemli çalışmalarda bulunmuştur. Bilim camiasında Albert Einstein’ın genel görelilik kuramının elektromanyetizma ile birleştirilmesi üzerine yaptığı çalışmalar ile tanınmıştır. Hadi gelin birlikte bu ve bunun gibi bir çok başarıya imza atmış olan Behram Kurşunoğlu`nu daha yakından tanıyalım.
Kısaca Hayatı ve Başarıları
Sırasıyla Ankara, Edinburgh ve Cambridge Üniversitelerinde eğitimini tamamlayan Kurşunoğlu, bu sırada Albert Einstein ile mektuplaşmaya başlamıştır. Mektupları sonuç vermiş ve 1953’te Einstein’i Princeton’da bulunan evinde ziyaret etme fırsatı bulmuştur. Burada Eintsein ile yaptıkları 2 saat süren bilimsel tartışmayı 2002’de Miami Herald isimli gazetede yayımlamıştır.
Albert Einstein ve Erwin Schrödinger gibi çok ünlü fizikçilerle beraber simetrik olmayan yerçekimi kuramları üzerine çalışmalar yürütmüş. Ortaya atmış olduğu genel görelilik kuramını elektromanyetizma ile birleştiren alan teorisi sayesinde bilim dünyasına damgasını vurmuştur. Ayrıca kendisi 1965 yılında Amerika`nın Florida eyaletinde bulunan Miami
Üniversitesi Teorik Araştırmalar Merkezi`nin kurucularından biridir. Kurşunoğlu`nun kuruluşunda büyük rol oynadığı bu yapı 1992`de kapanana kadar burada çalışmalarda bulunan 35 bilim insanı Nobel Ödülü`ne layık görülmüştür.
Üniversitenin rektörü kendisini “Amerika Türk müttefikine Marşal Planı adı altında büyük parasal yardım yapmaktadır, fakat Türkiye Amerika’ya daha büyük yardım yapıyor. Bu da Dr. Kurşunoğlu ve Dr. Veziroğlu gibi beyinlerdir.” sözleriyle onurlandırmıştır.
Türkiye`deki Çalışmaları ve Türkiye ile İlgili Düşünceleri
Kurşunoğlu 1950`li yıllarda Türkiye`ye dönmüş ve burada da çok önemli çalışmalara imza atmıştır. Atom enerjisi üzerinde önemli araştırmalarda bulunmuş ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu`nun (TAEK) kurucu üyelerinden birisi olmuştur. Prof. Behram Kurşunoğlu aynı zamanda Genel Kurmay Başkanlığı yapmış, bir dönem Birleşmiş Komisyon’da çalışmıştır.
Kendi ağzından Türkiye`de bilim ile alakalı görüşleri ise şöyledir, “Türkiye fizik, kimya ve biyolojide çok ileri seviyeye ulaştı. Halen Ortadoğu ve Doğu Avrupa’dan çok ileriyiz, ama henüz Fransa ve İtalya seviyesine gelmedik. Türkiye’nin en üst seviyeye ulaşması için bir ilmi seferberliğe girişmesi gerek. Bunun teknolojiye paralel gitmesi lazım ki, böylece kendi tankımızı, uçağımızı da imal edebilir hale gelelim. Bunu başarabilirsek 20 yılda Japonya gibi olabiliriz. Söylediklerim hayal gibi gelmesin. 1939 – 40 yılında İstanbul – Erzurum demiryolu yapıldı. Gece gündüz çalışarak bitirildi. Bu, dünyanın en hızlı bitirilen demiryolu idi. Eğer yurtdışındaki ilim adamlarımız Türkiye’ye döner, ilmî seferberliğe iştirak ederlerse bu iş başarılır.”
Ölümü
Kendisi 2003 yılında Miami’de geçirdiği ani bir kalp krizi sonucu vefat etmiştir. Ölümünden sonra bir çok bilimsel çalışma gerçekleştirmiş Miami Üniversitesi’nde bayraklar yarıya indirilmiş, üniversite yönetimi ve çalışma arkadaşlarının eşliğinde bir tören düzenlenmiştir.
Umarız geçmişimizdeki böyle kaliteli bilim insanlarımızı daha iyi tanır, değer verir ve gelecekte de böyle bilim insanları çıkarmayı başarabiliriz…
Yazan: Fatih AĞIRAKAR
Kaynak**
Kaynak***
Bir yanıt bırakın