Big Bang’dan Bu Yana En Büyük Patlama Tespit Edildi.

Big Bang’dan Bu Yana En Büyük Patlama Tespit Edildi.

Şimdiye kadar gökbilimcilerin tespit ettiği en büyük ve en sıra dışı olan kara delik çarpışmasını tespit etti. Şimdiden olayı anlamak için kafanızda ki zaman dilimini iptal ederseniz iyi olur burada bahsi geçen zaman dile kolay 7 milyar yıl. Yanlış duymadınız. Bundan 7 milyar yıl önce daha Dünyamız bile yokken gerçekleşen bir çarpışma. Nasıl gerçekleşti peki? Bundan yıllar yıllar önce iki kara delik geliyor çarpışıyor. Tabi ki de olay bu kadar basit olamaz değil mi? 

Big Bang’dan Bu Yana En Büyük Patlama Tespit Edildi.

Şimdi konuyu en baştan geriye saralım. Şimdi birbirine yaklaşan iki cisim hayal edelim. Ettik. Bunlar kara delik. Peki şimdi karadeliği nasıl hayal edeceğiz?  Şimdi işler karıştı değil mi? Bahsettiğimiz kara deliği en basit şekilde şöyle anlatayım.  Şimdi Dünya’da ki her şey atomdan oluşuyor değil mi? Atomların da çekirdeği ve etrafında dönen elektronları. Eğer biz bir atomu basket sahası büyüklüğünde hayal edip onun orta sahasını çekirdek kabul edip tribünde dolaşan toz tanelerini de elektron varsayarsak aslında atomun büyük bir boşluktan oluştuğunu görmüş oluruz.

Peki biz bu boşlukları kaldırırsak ne olur?

Küçük bir şey. Ama atomlar bir basket sahası kadar küçük değil yaklaşık tüm Dünya’yı ele alırsak 133 (48 tane 0)  kadar atomdan oluşuyor. O zaman Dünyamız bir bilye kadar küçülürdü fakat bir şey olmazdı çünkü kütlemiz değişmezdi. Eğer böyle bir şeyin olma ihtimali olsaydı Dünya’mızın etrafında cisimler dönmeye devam edecekti peki tek koca koca cisimler mi dönmeye devam ederdi başka ne olurdu? Böylesine küçük bir kütleye sahip ve böylesine büyük bir hacmi olan bir şeyden ışık bile kaçamazdı eğer ışığı göremiyorsak ona ne derdik? Tabi ki de kara delik. Şimdi bu olayı anladığınızı farz ediyorum ve devam ediyorum.

Astronomların açıkladığı istatistiklere göre biri güneşimizin 66 katı diğeri ise 86 katı olan iki devasa kara delik çarpışması. Şimdi bunu hayal ettiğinizde  ise devasa bir patlama bekliyorsunuz değil mi? Hayır hayır hayır. Sadece atomun protonun kat kat küçüğü kadar bir uzay zamanda dalgalanma meydana geldi. Peki bu dalgalanma nasıl fark edildi derseniz Dünyanın en hassas ölçüm yapan gözlem evinde tespit edildi. Bu gibi gözlem evleri olmadan daha nice çarpışmalar olmuştur kim bilir… 

Yazan: Elif KIRMAN

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

4 yorum

  1. Yazı içinde geçen kütle ve hacim yanlış anlatılıyor ; doğrusu: hacim değişir ama kütle değişmez olacak. Bu yazılar denetlenmeden mi yayımlanıyor?

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*