Bilgisayar Düşünceleri Metne Çevirdi
ABD’de geliştiren yeni bir kod çözücü ile, düsüncelerin içeriğini tutarlı biçimde cümlelere dökebiliyor. Bu teknoloji sayesinde konuşma yetisi olmayan kişiler sözlü olarak iletişim kurabilecekler. Fakat bilim insanları bu tür cihazların tehlikeleri konusunda da uyarıyorlar.
Texas Üniversitesi’nde Alexander Huth ile çalışma arkadaşları, invazif olmayan bir yöntem kullanarak, 3 katılımcının beyin etkinliklerini ölçtüler. Amerikalı bilim insanları şimdiye kadar yapılan denemelerin aksine implant olmaksızın düşünceleri, cümlelere çevirmeye başardılar.
Araştırmacılar, katılımcılardan basite bir şeyler hayal etmelerini istediler. Bu sırada katılımcıların beyin etkinlikleri, işlevsel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) cihazı ile analiz edildi. Daha sonra elde edilen beyin dalgaları, yapay zeka sohbet robotu olan ChatGPT benzeri bir yapay zeka ile metne dönüştürüldü.
Yapay zeka eğitilmesi için saatlerce podcasteler dinletilmiş ve beyin etkileri izlenmiş. Bu sayede bir kod çözücü sistemi oluşturulmuş. Cihaz, katılımcıların beyin etkinliklerine karşılık gelen metni üretmeyi başarmış. Bu teknoloji her ne kadar emekleme seviyesinde olda da, büyük umut taşıyor.
Bazı bilim insanları bu sistemin tehlikeleri olduğunu da belirtiyorlar. Örneğin, özel hayatın gizliliğinin ihlali gibi. Araştırma ekibi şimdilik endişelenecek bir durumun olmadığını belirtiyorlar. Çünkü cihazı kullanacak kişinin düşüncelerini okuyabilmesi için, cihazın kişiye özgü saatlerce programlanması gerekli. Yapay zeka programlanmadığı yabancı kişilerde yanlış sonuçlar veriyor. Fakat bu durum elbette değişebilir. Bu yüzden bilim insanları, insanların haklarının kanunlar işe güvence algına alınması gerektiğini belirtiyorlar.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Semantic reconstruction of continuous language from non-invasive brain recordings, 01.05.2023, Nature Neuroscience
Bir yanıt bırakın