Bilgisayarların Tarihi – 1

Bilgisayarların Tarihi

Şüphesiz ki bilgisayarlar günümüzde günlük hayatımızın en önemli parçalarından biri haline geldiler. Öyle ki onlarsız bir hayatın bize ne kadar zorluklar çıkaracağını düşünmek bile endişe verici bir hal aldı. Sıradan bir günümüzün bile çoğu kısmını bilgisayarlara ayırıyoruz. Adeta bilgisayarlar her yerde. Ben de bu yazımda hayatımıza bu kadar girmiş cihazlar olan bilgisayarların geçmişten günümüze kısa bir tarihini anlatacağım. İşte bilgisayarların tarihi.

Bilgisayar Nedir?

Bilgisayarları en basit biçimde rutin hesaplamaları otomatik olarak gerçekleştiren bir cihaz olarak tanımlayabiliriz. Bu tanım ilk okunuşta göze ne kadar basit gelse de aslında hiç de öyle değildir. Aslında matematiksel olarak hesaplama hiç düşünmediğimiz bir çok etkinliğin temelini oluşturur. Örneğin bir odada yürümemiz bile bilinçaltında karmaşık bir hesaplamayı gerektirir. Bilgisayarların günlük hayatımızda her alana girmesinin sebebi de tam olarak budur.

Bilgisayar Tarihinin Başlangıcı

Bilgisayarın ilk atalarının abaküs ve hesap makinesi olduğu düşünülür. Lakin ben bu yazımda o kadar geriye gitmeyeceğim. Günümüzdeki anlamına yakın olan bilgisayarlardan bahsedeceğim. Bildiğimiz anlamda ilk bilgisayar, İngiliz bir matematik dehası olan Charles Babbage tarafından yapılmıştır. 19. Yüzyılda, Sanayi Devrimi`nin ortasında yaşayan Babbage o dönemlerde en büyük problemlerden birini ustalıkla fark etmişti. Bu Sanayi Devrimi ile makineleşen üretimde hesaplamaların hala insan eliyle yapılması, bunun zorluğu ve sebep olduğu hatalardı. Difference Engine No 2 adlı bir makine tasarlayan Babbage, o döneme göre zor bir mühendislik gerektirdiğinden bu tasarımını hayatı boyunca çalışır bir makine haline getirmeyi başaramadı. Kendisinin ölümünden 100 yıl sonra tasarımı hayata geçirildi ve başarıyla çalıştı.

Different Engine No 2.
Difference Engine No 2.

İlk Programcı Leydi Lovelace

Leydi Lovelace, Babbage`nin Difference Engine`i ile büyülenen, ona sürekli mektup yollayarak sivri sorular soran bir insandı. Ayrıca Babbage`nin geliştirdiği bir diğer makine olan Analitik Motor`a büyük ilgi duyuyordu. Bu cihazı 27 yaşındayken, cihazı açıklayan ve bu yeni şey ile mevcut hesap makineleri arasındaki önemli ayrımı çizen kesin bir makale yayınlayacak kadar iyi anlamaya başlamıştı. Bu makineyi soyut düşünce alanında işleyebilen fiziksel bir cihaz olarak görüyordu. Analitik Motorun kullandığı delikli kartlar üzerindeki talimatların sıralanması sürecinde uzmanlaştı. Bu sayede dünyanın ilk programcısı olarak kabul gördü.

Leydi Lovelace

Bilgisayarların Yaygınlaşmaya Başlaması

ABD anayasası her 10 yılda bir nüfus sayımı yapmayı gerektirir. 19. Yüzyılda ABD`nin nüfusu çok fazla arttığından bu nüfus sayımını insanlar ile yapmak bir işkence halini almaya başladı. Bu yüzden bunu yapacak bir makine kullanmak adeta zorunlu hale geldi. Dolayısıyla bilgisayar kullanılmaya karar verildi ve bu karar bilgisayarların yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanmasındaki en önemli adımlardan biri haline geldi.

Modern bilgisayarların bulunuş hikayesinden günümüzdeki bilgisayarlara, hatta yapay zeka ve kuantum bilgisayarlarına değineceğimiz serinin ilk kısmı bu kadardı. Haftaya 2. bölüm ile bu yolculuğa hep beraber devam edeceğiz. Şimdiden Keyifli okumalar…

Yazan: Fatih AĞIRAKAR

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

Kaynak****

Kaynak*****

Kaynak******

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*