Bilim İnsanları Virüslerle Beslenen İlk Mikroorganizmaları Keşfetti

Halteria siliatlarının (üç tanesi gösterilmiştir) her biri laboratuvar deneylerinde günde yaklaşık 10.000 ila 1 milyon virüs yedi. Bilim adamları, vahşi doğada, bu sayının yaklaşık 1 katrilyona kadar fırlayabileceğini tahmin ediyor. SCENİCS & SCİENCE/ALAMY HAZIR FOTOĞRAF

Bilim İnsanları Virüslerle Beslenen İlk Mikroorganizmaları Keşfetti

Algleri enfekte eden virüsler, Halteria siliatlarının çoğalması için yeterli besin sağlar.

Halteria siliatlarının (üç tanesi gösterilmiştir) her biri laboratuvar deneylerinde günde yaklaşık 10.000 ila 1 milyon virüs yedi. Bilim adamları, vahşi doğada, bu sayının yaklaşık 1 katrilyona kadar fırlayabileceğini tahmin ediyor. SCENİCS & SCİENCE/ALAMY HAZIR FOTOĞRAF – Bilim İnsanları Virüslerle Beslenen İlk Mikroorganizmaları Keşfetti

Yeni yıl kelimenin tam anlamıyla yenil viral diyet oldu.

Araştırmacıların 27 Aralık’ta Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımladıkları rapora göre, küçük bir gölette yaşayan Halteria siliatları, yalnızca virüs içeren bir diyetle hayatta kalabilen virovorlardır. Tek hücreli canlılar, menüde yalnızca virüsler varken geliştiği bilinen ilk canlılardır.

Bilim insanları, bazı mikroskobik organizmaların algleri enfekte eden ve öldüren klorovirüsler gibi suda yaşayan virüslerle beslendiğini zaten biliyorlardı. Ancak Nebraska-Lincoln Üniversitesi’nden ekolojist John DeLong, virüslerin tek başına bir organizmanın büyümesi ve çoğalması için yeterli besin sağlayıp sağlayamayacağının net olmadığını söylüyor.

DeLong ve meslektaşları, laboratuvar deneylerinde su damlacıklarında yaşayan ve beslenmeleri için sadece klorovirüsler verilen Halteria’nın ürediğini buldu. Sudaki virüs sayısı azaldıkça Halteria sayıları arttı. Viral lokmalara veya başka herhangi bir yiyeceğe erişimi olmayan siliatlar çoğalmadı. Ancak daha büyük bir mikroorganizma olan Paramesyumda yalnızca virüs içeren bir diyetle gelişmedi, bu da virüslerin tüm siliatların büyümesi için gereken besin gereksinimlerini karşılayamayacağını ima ediyor.

DeLong, virüslerin genetik materyalin kopyalarını yapmak için gerekli olan iyi bir fosfor kaynağı olabileceğini söylüyor. Ancak tam bir öğünü açıklamak için muhtemelen çok fazla virüs gerekecektir.

Ekibin tahminlerine göre, laboratuvarda her Halteria mikroorganizması günde yaklaşık 10.000 ila 1 milyon virüs yedi. Bol miktarda viral atıştırmalık bulunan küçük havuzlardaki Halteria, günde yaklaşık bir katrilyon virüsü yutabilecek kapasiteye sahiptir.

DeLong, bu ziyafetlerin daha önce tanınmayan enerjiyi besin ağına yönlendirebileceğini ve virüslerin karbonu bir ekosistem boyunca taşıma yöntemine yeni bir katman ekleyebileceğini söylüyor eğer bu vahşi doğada gerçekleşirse her şeyin çok farklı olacağını vurguluyor. Ekibi, Nebraska’daki göletler çözüldüğünde bunun doğada bu şekilde gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini öğrenmeye başlamayı planlıyor. 

Yazan: İlknur YEŞİLYURT

Referans

JP DeLong ve ark. Virüslerin tüketimi besin zincirlerine enerji verir. Ulusal Bilimler Akademisi Tutanakları. 27 Aralık 2022’de çevrimiçi yayınlandı. Doi: 10.1073/pnas.2215000120.

YouTube Kanalımız

İlknur Yeşilyurt hakkında 150 makale
Biyoteknolog ve Moleküler biyolog. Astronomi, yeşil enerji, genetik, nanoteknoloji, biyosensörler ve biyoçözünürlük/biyouyumluluk konularına meraklı. Bilim ve kitap tutkunu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*