Bir CIA Projesi: Mamutlar Geri Dönüyor!

Bir CIA Projesi: Mamutlar Geri Dönüyor!

Amerikan istihbarat teşkilatı CIA, yünlü mamutlar ve Tazmanya şeytanı gibi nesli yakın dönemde tükenmiş türleri genetik mühendislikle geri getirmeye yönelik araştırma yürüten şirkete ortak oluyor. Kulağa her ne kadar bilim kurgu gibi gelse de nesli tükenmiş türlerin bazıları geri getirilebilir. Fakat yünlü mamutlar 10 bin yıl önce soyu tükenmiş ve direk olarak geri söndürülmeleri mümkün değil. Ama bilim insanları, modern filleri genetik düzenleme yöntemleri ile DNA dizilerine soğuğa dayanıklı özellikler ekleyerek yünlü mamutlara benzetebilirler.

Bir CIA Projesi: Mamutlar Geri Dönüyor!

CIA destekli In-Q-Tel isimli yatırım şirketiyle, Teksas merkezli Colossal Biosciences isimli şirkete yatırım yapacağı belirtiliyor. 1930 yılında soyu tükenmiş Tazmanya şeytanından, dodo kuşuna kadar türün geri döndürülmesi planlanıyor. Colossal Biosciences şirketinin amacı; “yünlü mamutları, tundra bölgesinde bir kez daha görmek” olarak açıklandı. 

Bu projede, DNA’nın belli bölgelerini kesmek, yapıştırmak ve değiştirmek için kullanılan CRISPR “gen makası” teknolojisi kullanılacak. CRISPR “gen makası” teknolojisine katkı veren bilim insanları 2020 yılında Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmışlardı. 

Ayrıca ABD hükümeti proje ile, teknolojik standartların belirlenmesinin yanı sıra etik standartların da belirlenmesine yardımcı olacağını düşünüyor. Genetik kod yazma, okuma ve değiştirme ile uluslararası rekabette avantaj elde edilmesi planlanıyor. 

Nesli tükenmiş türlerin tekrar geri söndürülmesine itirazı olan bilim insanları da bulunuyor. Bilim insanları, sağlıklı bir mamut üretilse dahi, mamutların yaşadığı çevre ve ortam şartlarının günümüzde kalmadığını ve bu türün yabancı çevrede nasıl hayatta kalacağının kodlanamayacağını belirtiyorlar. Bazı bilim insanları ise nesli tükenen türlerin geri getirilmesi için harcanan paraların, günümüzde nesli tükenme tehlikesinde olan türlerin korunmasına harcanması gerektiğini belirtiyorlar. Böylece çok daha fazla tür kurtarılmış olunacak. 

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1393 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*