Bir Dinozorda İlk Defa Kötü Huylu Kanser Tespit Edildi
McMaster Üniversitesi ve Ontario Kraliyet Müzesi’nin (ROM) yaptığı çalışmada, bir dinozorun şimdiye kadar ilk agresif habis kemik kanserinin (osteosarkom) keşfedilip teşhis edildi. Dinozorlarda şimdiye kadar hiç kötü huylu kanser yani vücut geneline yayılabilen ve canlının sağlığını ciddi oranda sıkıntıya sokabilen bir tümör tespit edilmemişti.
Keşfedilen bu kanserli kemik, 76 veya 77 milyon yıl öncesine ait boynuzlu bir dinozor olan Centrosaurus apertus‘a ait bir kamış kemiğidir / fibula. Aslında Kanada Alberta eyaletinde yer alan Eyalet Dinozor Parkı’da 1989 senesinde bulunan ve çok fazla zarar görmüş bu fosil, iyileşmekte olan bir çatlağın olduğu düşünülmüş. 2017 senesinde Royal Tyrrell Müzesi’ne yapılan bir turda kemiğin olağan dışı durumunu far eden bilim insanları, çağdaş tıbbi yöntemler ile tekrar araştırmaya karar vermişler.
Radyoloji, patoloji, ortopedik cerrahi ve taşıl bilimin de içerisinde olduğu çok disiplinli uzmanlardan ve tıp uzmanlarından oluşturulan ekip yeniden değerlendirmeye almışlar. Bir insanda bilinmeyen bir tümör teşhisi nasıl araştırılıyorsa bu kemiği de o şekilde araştırmışlar.
Ontario Kraliyet Müzesi’nin gönüllü çalışanı olan Crowther’a göre: “Dinozorlarda bu şekilde kötü huylu kanser teşhisi koymak çok zor. Doğru şekilde bir teşhis için tıbbi uzmanlık ve bir çok seviyede analizler gerekiyor. Bu fosilde 77 milyon senelik boynuzlu dinozora ait ilerlemiş kemik kanserinin izlerini görüyoruz. Türünün ilk örneği olan bu durum, aşırı heyecan verici.”
Çalışma, 4 Ağustos 2020’de tıp bülteni The Lancet Oncology‘de yayımlandı.
Ontario Kraliyet Müzesi/ScienceDaily.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
İlginizi çekebilecek bir yazı daha: Dinozorlar Uçabiliyor mudu (Microraptor) ?
İlginizi çekebilecek bir yazı daha: Gerçek Jurassic Park Bulundu
İlginizi çekebilecek video:
Bir yanıt bırakın