Biz Yaşlansak da Karaciğerimiz Hep Genç Kalıyor
Son bir araştırmaya göre biz yaşlanıyoruz fakat karaciğer hücreleri hep üç yaşında kalıyor.
Karaciğer, sadece omurgalılarda bulunan, vücut temizliği, protein sentezi ve sindirim için gerekli olan enzimlerin üretimi de dahil olmak üzere pek çok işleve sahip bir organdır. Karaciğer yaşam için gerekli olan hayati bir organdır. Karaciğerin kendini yenilendiği herkes tarafından bilinir. Karaciğerin 5 lobundan 3’ünün (yani %60 civarının) alınması veya zedelenmesi durumunda bile karaciğer kendisini %100’e tamamlayabilir.
Bunun bir adım ötesi olduğunu bize bilim insanları söylüyor. Alman bilim insanları karaciğerimizin, yaşamımız boyunca hep genç kaldığını ortaya çıkardılar.
Dresden Teknik Üniversitesi’nden Paula Heinke, karaciğer dokusunu yeni bir yöntemle araştırıldı. Bunun için de 20 ila 84 yaşları arasında hayatlarını kaybeden otuz üç kişinin karaciğerinden hücre örnekleri aldıktan sonra, hücre çekirdeğindeki DNA’yı izole etmiş. Daha sonra ise kalıtım moleküllerinin yaşları, geriye dönük radyo karbon ( 14C) tarihlendirme yöntemiyle analiz edilmiş. Bu yöntem arkeolojik, paleobotanik ve yerbilimsel olayların mutlak tarihlenmesi için kullanılan ana yöntemdir. Bu kalıntılardaki karbon izotopu C14’ün ne yoğunlukta bulunduğunu gösterir. Oranlar küçük olsa bile, bunlar doku örneklerinde tespit edilip, ölçülebiliyor. Ve değerler atmosferik radyokarbonla karşılaştırılarak geriye dönük olarak hücrelerin yaşı belirlenebiliyor diyor araştırmacılar.
Yapılan araştırma sonuçlarına göre karaciğer hücreleri çok hızlı bir şekilde yenileniyor. İster 20lerimiz de olalım ister 80inde karaciğerimiz ortalama olarak hep üç yaşında kalıyor.
Araştırmacılar tüm hücrelerin aynı frekansta değiştirildiğini varsayarak hepatositlerin (karaciğerin ana parankim hücresi. Karaciğerin yaklaşık %70-85’ini bu hücreler oluşturmaktadır.) genel olarak yenilenme hızını analiz etmek için bir senaryo geliştirdiler. Genç insanlarda hepatositler yılda yüzde 19 oranında (2.7 yaş) bölünürken bu oran yaşlılarda yüzde 17 (2.9 yaş) civarında olduğu saptandı.Yani bu sonuca göre yaşlanmanın karaciğer hücrelerinin yenilenmesi üzerinde hemen hemen hiçbir etkisi yok gibi.
Tam bu sonuçlardan çıkan karaciğerimizin son derece iyi yenilebilen bir organ olduğudur.
Yazan: Bilge KAPLAN
Kaynak**
Bir yanıt bırakın