Bu Solucanlar 46 Bin Yıl Sonra Yaşama Döndürüldü!

Bu Solucanlar 46 Bin Yıl Sonra Yaşama Döndürüldü!

Sibirya’nın kuzeyindeki Kolyma nehrinin yanındaki donmuş toprakta bulunan nematodlar (Panagrolaimus kolymaensis) 46 bin yıl sonra uyandırıldı.

Bu Solucanlar 46 Bin Yıl Sonra Yaşama Döndürüldü

Nematodlar ya da yuvarlak solucanlar genelde mikroskobik olan ancak bazı türleri çıplak gözle de görülebilen çok uyumlu bir hayvan grubudur. Birçok nematod, metabolik sistemlerini kapatıp kurumuş kabuklara dönüştükleri ve uygun koşullar geri geldiğinde çanlandırılabildikleri bir durum olan “kriyobiyozis” olarak bilinen bir yeteneğe sahiptir.

Bilim insanları daha önceleri de geçmişte yaşamış birçok organizmayı canlandırmaya başardılar. Bunlardan biri en az 25 milyon yıl önce yasamış ve bir kehribar fosilinin içinde canlı sporlar bırakmış olan bir bakteri türü. Aslında yeni çalışmanın yazarlarından bazıları daha önceleri de Rusya’nın Yakutia bölgesindeki donmuş toprakta buldukları ve 41 bin yıl yaşında olabilecek nematodları canlandırmışlardı. Fakat son olarak Sibirya permafrostunda P.kolymaensis‘in keyfiyle zaman çizelgesi birkaç bin yıl daha geriye götürüldü. Nematodlar, radyokarbon analizine göre bitki materyalinin örneklerinde 45.839 ila 47.769 yıl öncesine dayanan ve arktik fosilleri koruyan Kolyma nehri boyunca uzanan permafrost oluşumlarında bulundu. Nematodlar buzul çağının sonunu ve sonrasında insan uygarlığının yükselişini uyuyarak geçirmelerine karşın, uyandırılmaları çok zor olmadı. Araştırma ekibi, laboratuvarda P. Kolymaensis‘in yüzden fazla neslini besledi ve her yeni nesil yaklaşık 8 ila 12 gün devam etti.

Bu Solucanlar 46 Bin Yıl Sonra Yaşama Döndürüldü

Araştırma ekibi; “Solucanların uygun koşullara getirildikten sonra, deney tabağında üzerine biraz bakteri aktarıldığında, nem ve oda sıcaklığının etkisiyle sürünmeye hatta üremeye bile başlıyorlar. Nematodlar eşeysiz ürerler. Kriyobiyozis, yaşam ve ölüm arasındaki bir arayüzdür ve ürlerin çok aşırı koşullarda hayatta kalmasına izin verir. Süreci inceleyerek, türlerin bunu genetik ve biyokimyasal düzeyde nasıl yaptıklarını anlayabiliriz” diyor. Ayrıca ekip; “Doğal olarak, birçok habitatın aşırı hale gelmesiyle, türlerin küresel değişim sırasında nasıl evrimleşebileceği hakkında buradan çok şey öğrenebiliriz” diyor.

Yazan: Selim ÖZTEMEL

A novel nematode species from the Siberian permafrost shares adaptive mechanisms for cryptobiotic survival with C.elegans dauer larve, PLOS GENETICS, 27.07.2023.

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1493 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*