Bu Yaban Arısı Kovanı Neden Yeşil Işıldıyor?

Bu Yaban Arısı Kovanı Neden Yeşil Işıldıyor?

Bazı canlılar (bazı bitkiler, Gecko kertenkelesi, galalı memeliler uçan sincaplar) alacakaranlıkta flüoresan ışık yansıtıldığında daha parlak ışıldar. Buna biyoflüoresanı denir. Temelinde UV ışınlarının tetiklediği moleküller bulunur. Fazla enerji uzun dalgalı ışık olarak yayılıyor yani ışıldıyor.

Bu Yaban Arısı Kovanı Neden Yeşil Işıldıyor?

Bu fenomen bu sefer farklı bir hayvan türünde keşfedildi. Kuzey Vietnam Polistes cinsi yaban arısı yuvasının UV ışığı ile aydınlatıldığında yeşilimsi bir renkte parladığı görüldü. Bu parlama 20 metre uzaklıktan bile görülebiliyor. Diğer bölgelerdeki aynı cins yaban arısı yuvalarının da ışıldadığını gördüler. Fakat biraz daha az ve biraz daha mavimsi. Detaylı incelemede peteğin kenarları ve kapağından geldiği görüldü.

Bu Yaban Arısı Kovanı Neden Yeşil Işıldıyor?

Yaban arıları ağaç liflerini çiğneyip bir nevi kağıt hamuruna getirip yuvalarını böyle yapıyorlar. Petekler arasındaki boşlukları ise ipeğe benzer ipek proteinlerinden oluşan ağlar ile kapatırlar. Böylelikle koza kapakları oluşur. İşte biyoflüoresan bu kapaklardan yayıldığı anlaşıldı.

Peki Neden Işıma Oluyor?

Bilim insanlarına göre bu ışımanın nedeni yaban arılarının farklı arı türlerine ait yuvalardan kendi yuvalarını ayırt etmesi. Diğer bir açıklama ise kozadaki larvaları korumak olduğu. Çünkü yapı UV ışınları soğurulduğundan dolayı içeriye zararlı ışınların girmesini azaltıyor. Böylelikle hücre bölünmesinde oluşan hataların (mutasyonların) önüne geçiliyor. Araştırmacılar biyoflüoresanı anlamak için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini belirtiyorlar.

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1392 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*