
Bu Yıl ki 5 Önemli Bilimsel Gelişme, 2022’ye Bilim Kurgu Hissi Verdi
Büyük adımlar arasında domuzdan insana organ nakli ve sentetik embriyolar yer alıyor.
COVID-19 manşetlere hâkim olmaya devam edebilir, ancak bu yılki biyomedikal gelişmelerin tamamı “Rona” ile ilgili değildi. 2022, bir gün hastalar için iyi haber anlamına gelebilecek verimli ve görünüşte fantastik araştırmalar gördü.
Büyüyen Sentetik Embriyolar
Bu yılki iki rapor, memeli yaşamının ilk aşamalarının nasıl üretileceğini ortaya çıkardı. Bilim adamları, biraz laboratuvar sihirbazlığıyla, yumurta veya sperm gerektirmeyen, bir tür yeni doğan embriyo gibi görünen bir şeyi yumurtlamak için kendi kendine bir araya gelen fare kök hücrelerini karıştırdılar. Büyüdükçe, kök hücreden türetilen bu sentetik embriyolar proto kalpler, beyinler ve bağırsaklar oluşturabilir. Ancak doğal fare embriyolarına benzerlik hızla kaybolur. Sentetik ve doğal versiyonlar, yalnızca yaklaşık sekiz günlük geliştirme için eşleşir. Yine de benzer insan kök hücre kümelerini incelemek, bir gün gerçek şeye güvenmeden insan embriyolarının gelişimini araştırmak için bir yol sunabilir.

Sonraki Seviye Organ Nakilleri
Organ nakilleri bilim kurguyu yansıtmaya başladı. Ocak ayında 57 yaşındaki hasta bir adama genetiğiyle oynanmış bir domuzdan kalp verildi ve nakledilen organla iki ay hayatta kaldı. Diğer ameliyatlar, araştırmacıları gelecekteki klinik deneylere hazırlayan bir adım olarak beyin ölümü gerçekleşen hastaların vücutlarına domuz kalpleri taktı. Domuzların vücutlarına öldükten bir saat sonra bağlanan yüksek teknolojili bir sistem de organların işlevini sürdürmesine yardımcı oldu. Bir gün ameliyat edilecek insan organlarını koruyabilecek olan teknoloji, hayvanlara gerçek ve yapay kan karışımı pompalıyor.

Epstein-Barr’ın MS Bağlantısı
Bilim adamları bu yılın başlarında virüsün nörodejeneratif hastalık multipl sklerozun ana nedeni olduğunu öne sürdüklerinde bir Epstein-Barr bombası attılar. Milyonlarca ABD askeri üyesi üzerinde yapılan bir analize göre, virüs bulaşması daha sonra MS geliştirme ihtimalini büyük ölçüde artırdı. Bilim adamlarının şüphelendiği ancak hiçbir zaman bu kadar net bir şekilde ortaya koymadığı virüs ile MS arasındaki bağlantı, potansiyel MS tedavilerine hatta bir gün hastalığı önleyecek aşılara yol gösterebilir.

Sonunda Tam Bir İnsan Genomu
Araştırmacılar 2003 yılında, insan genomunun ilk dizisi olan insan DNA’sının iplikçiklerinde paketlenmiş tüm genetik bilgileri okuduklarını duyurdular. Ancak bu genom tam olarak tamamlanmış değildi; bazı karışık DNA uzunluklarının deşifre edilmesi zor kaldı. Bu yıl, bir takım yarım kalan işleri halletti. Mart ayında, araştırmacılar yeni ve geliştirilmiş bir insan genomu bildirdiler bu sefer uçtan uca tamamlandı.

AI, protein yapılarını tahmin eder
Yapay zekâ, yapısal biyolojiyi çarpıtma hızına taşıdı. AlphaFold adlı bir derin öğrenme programı, şimdi 200 milyondan fazla proteinin 3 boyutlu şekillerini tahmin etti. Şekiller laboratuvar tarafından doğrulanmış yapılar olmasa da devasa veri kümesi, araştırmacıların insanlardan bal arılarına kadar her tür organizmada sağlık ve hastalıkları incelemelerine yardımcı olabilir. AlphaFold’u yaratan AI şirketinin kurucu ortağına göre, artık bir proteinin tahmin edilen yapısına bakmak, onu Google’a yazmak kadar kolay.

Yazan: İlknur YEŞİLYURT
Bu Yıl ki 5 Önemli Bilimsel Gelişme, 2022’ye Bilim Kurgu Hissi Verdi Kaynaklar
Embryo model completes gastrulation to neurulation and organogenesis, 25.08.2022, Nature
Post-gastrulation synthetic embryos generated ex utero from mouse naive ESCs, 28.07.2022, Cell
Will animal-to-human organ transplants overcome their complicated history?, 31.01.2022, ScienceNews
Two pig hearts were successfully transplanted into brain-dead people, 12.07.2022, ScienceNews
An hour after pigs’ deaths, an artificial system restored cellular life, 03.08.2022, ScienceNews
Longitudinal analysis reveals high prevalence of Epstein-Barr virus associated with multiple sclerosis, 13.01.2022, Science
Multiple sclerosis has a common viral culprit, opening doors to new approaches, 11.08.2022, ScienceNews
We finally have a fully complete human genome, 31.03.2022, ScienceNews
Has AlphaFold actually solved biology’s protein-folding problem?, 23.10.2022, ScienceNews
These 5 biomedical advances gave 2022 a sci-fi feel, 21.12.2022, ScienceNews
Bir yanıt bırakın