Büyük Yok Oluştan Sonra Canlılar Daha mı Zeki Oldular?
Frontiers in Earth Science’ta yayınlanan makaleye göre büyük yok oluştan sonra yırtıcıların daha iyi avcılar haline geldikleri, avlanan hayvanların ise buna karşı hızlı bir adapte geçirdikleri belirtildi. Araştırmayı yürüten bilim insanları; memeli ve kuşların ataları olan türlerin, sıcakkanlı hale geldiğini ve daha hızlı hareket etme becerilerinin ortaya çıktığını belirtiyorlar.
Neredeyse tüm yaşamın son vermesine neden olan bu büyük yok oluş, Premiyen dönemi ile kimileri için yaşam tarihinin en olan üstü dönemi olan Triyas dönemi arasındaki geçişi başlattı. 252 ila 201 milyon yıl önce karada ve okyanusta çarpıcı bir oranda yeniden doğuş meydana geldi. Triyas döneminde enerji seviyelerinde muazzam bir artış oluştu.
Yapılan analizlere göre bu dönemde, memeli ve kuşların ataları olan türlerin soğukkanlı canlılardan sıcakkanlı canlılara dönüştüğü görülüyor. Bu hem hızlarının armasına hem de zeka gelişimine olanak sağladığı düşünülüyor. Sürüngen gibi soğuk kanlı canlılar hızlı ısırma gibi çevikliğe sahip olsalar da yavaş canlılardır. Hem soğuk havalarda yaşayamazlar hem de dayanılıkları düşüktür. Aynı değişim yine aynı dönemde su altında da meydana geliyor.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın