Büyük Yok Oluş’tan Sonra Yaşam Nasıl Devam Etti?

Büyük Yok Oluş’tan Sonra Yaşam Nasıl Devam Etti?

252 milyon yıl önce gerçekleşen Permiyen-Triyas kitlesel yok oluş namı diğer “Büyük Yok Oluş” bilinen en büyük kitlesel yok oluştur. Proceedings of Royal Society B’de yayımlanan makalede, büyük yok oluşun ardından yaşamın nasıl devam etiğine yönelik yeni bilgiler yer alıyor.

Büyük Yok Oluş’tan Sonra Yaşam Nasıl Devam Etti?

Bir çok Üniversitenin yer aldığı uluslararası çalışma ekibi, bu kitlesel yok oluşun her 20 türden 19’unu ortadan kaldırdığını bildiriyor. Büyük Yok Oluş’tan türlerin yalnız %5’inin hayatta kaldığı ve yaşamın yenilenmesinin diğer kitlesel yok oluşlara göre daha uzun sürdüğü ifade ediliyor. 

Kimler Vardı?

Permiyen-Triyas dönemindeki Çin’in kuzeyindeki 14 ekosistemi tekrar modellendi ve kitlesel yok oluşun türleri nasıl etkilediği incelendi. Araştırmadaki besin ağı, göl ve nehirlerdeki bitkiler, yumuşakçalar ve böcekler ile bunlarla beslenen balıklar, amfibiler ve sürüngenlerden oluşuyor. 

Fosil ve fosil kalıntıları analiz edildi. Fosil dişlerin yanı sıra mide içerisindeki ve dışkılarındaki bulgular incelendi. İncelemede besin piramidi oluşturuldu. 

Gorgonopsian

Dönemin sürüngenleri yarım tona kadar büyüklüğe ulaşabiliyordu. Büyük yırtıcı olan Gorgonopsian türü olmak üzere bir çok türün ortadan kalkmasının ardından on milyon yıl kadar ekosistem dengeye gelemedi. Sonrasında Triyas döneminde ilk dinozorlar ve memeliler ortaya çıkmaya başladı. İlk dinozorlar bir metre boylarında böcek yiyen canlılardı. Fakat bu boyutlarda kalmaları çok uzun süre almayacaktı. 

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

İlginizi çekebilecek bir tazı daha: Altıncı Kitlesel Yok Oluş

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1400 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*