Casimir Etkisi Nedir?

Casimir Etkisi Nedir?

1948 yılında Leiden Üniversitesi’nden Henk Casimir, 2 metal yaprağı vakum içinde birbirine yaklaştırdığı zaman, yaprakların ilginç bir biçimde birbirini çektiğini keşfetti. Eğer yapraklar elektrik yüklü değilse böyle bir durumun olmaması gerekirdi. Fakat evrende her yerde bulunan bir vakum enerjisi varsayarsak, her şey anlaşılır hale geliyor. Elektrik alanlar yapraklar üzerinde sıfırlandığı için yapraklar arasındaki vakum alanı yaprakların dışına göre daha düşük olur ve sonuç olarak yapraklar birbirini çeker.

“Casimir etkisi”, vakum enerjisinin gerçek olduğu konusunda en güçlü ve doğrudan kanıttır ve karanlık enerji açısından aradığımız özelliklere tam olarak uyar.

Bu etkisi, kuantum mekaniği ve kuantum alan teorisi tarafından açıklanan bir fenomendir. Bu etki, plakalar arasındaki boşluğun dışındaki kuantum dalgalanmalarının, plakalar arasında daha az serbestlik derecesine sahip olmasından kaynaklanır. Sonuç olarak, plakalar arasında dışarıya doğru bir kuvvet uygular. Bu kuvvet, parçacıkların titreşmesinden kaynaklanır ve vakum enerjisi olarak bilinir. Casimir etkisi, birçok modern teknolojide, özellikle mikroelektronik cihazlarda ve nano-mekanik sistemlerde önemli bir rol oynar.

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Evren Kullanma Kılavuzu – Dave Goldberg, Jeff Blomquist

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1425 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*