Charles Messier Kimdir

Charles Messier Kimdir?

Charles Messier, kuyruklu yıldızların keşfi üzerine çalışmaları, bugün Messier Bulutsuları ve yıldız kümeleri Kataloğu olarak bilinen derin gökyüzü nesneleri kataloğunun derlenmesine yol açan bir Fransız Gökbilimciydi. Messier, 26 Haziran 1730’da Fransa’nın Lorraine kentinde doğdu. Babası, o 11 yaşındayken öldü ve on iki çocuğun onda biri olduğu için eğitim için çok az fırsatı oldu. 1744’ün parlak altı kuyruklu kuyruklu yıldızını gördükten sonra çocukken astronomiye ilgi duymaya başladı. Sonunda Fransız Donanması Astronomu Joseph-Nicholas de l’Isle tarafından teknik ressam olarak işe alındı. Bu süre zarfında astronomik aletleri kullanmayı öğrendi. Yetenekli bir gözlemci oldu ve daha sonra Paris’teki Hotel de Cluny’deki Deniz Gözlemevi’nde katipliğe doğru yola çıktı.

Gökbilimci Edmund Halley, 1682 kuyruklu yıldızının 1758’in sonlarında veya 1759’un başlarında tekrar döneceğini tahmin etmişti. Messier, de l’Isle tarafından yanlış hazırlanmış çizelgeleri kullanarak küçük bir reflektörlü teleskopla kuyruklu yıldızı aramaya başladı. Sonunda 21 Ocak 1759’da onu buldu, ancak de l’Isle başlangıçta Messier’nin keşfini duyurmasına izin vermeyi reddetti. O andan itibaren, Messier hayatını kuyruklu yıldızları aramaya adadı. Sonraki yıllarda 1798’e kadar 21 kadar kuyruklu yıldız keşfetti. 28 Ağustos 1758’de arama yaparken Messier, Boğa takımyıldızında küçük, bulutsu (bulanık) bir nesne keşfetti. Bugün bir süpernova patlamasının kalıntıları olan Yengeç Bulutsusu olarak biliniyor. Gelecekte kuyruklu yıldızlarla karıştırılmaması için bu nesnelerin bir listesini tutmaya karar verdi. Şimdi M1 olarak da bilinen Yengeç Bulutsusu, sonunda şimdiye kadar bir araya getirilmiş en ünlü galaksiler, bulutsular ve yıldız kümeleri listesi haline gelecek olan listenin ilk girişi oldu. Messier’nin aradığı kuyruklu yıldızlar için değil de “kuyruklu yıldız avlarken kaçınılması gereken zaman kaybettiren nesneler” listesiyle ün kazanmıştır.

Evrenin En Ünlü 110 Cismi: Messier Kataloğu - Evrim Ağacı

1759’da Messier, Deniz Gözlemevi’nin baş astronomu oldu. Ayrıca 1764’te Londra Kraliyet Cemiyeti’ne ve 1770’te Paris Bilimler Akademisi’ne seçildi. Kral XV. Louis, Messier’e “Comet Ferret” takma adını verdi. 1764’te kuyruklu yıldızları aradığı yedi aylık bir süre boyunca Messier, listesine M13 (Herkül’deki büyük küresel küme), Yay burcundaki Kuğu Bulutsusu (M17) ve Andromeda gökadası (M31) dahil olmak üzere 38 yeni nesne ekledi. Ertesi yılın Ocak ayında, Sirius’un güneybatısındaki açık küme olan M41’i kaydetti. Messier, 4 Mart 1769’da Orion Bulutsusu (M42 ve M43), Arı Kovanı Kümesi (M44) ve Ülker’in (M45) konumlarını belirledi. Messier ayrıca diğer astronomlar tarafından yapılan keşiflerin raporlarını derlemeye başladı. Aslında, Messier’in 1774’te yayınlanan kataloğunun ilk taksitindeki 45 nesneden sadece 17’si Messier’in kendisi tarafından keşfedildi. 1780’de kataloğundaki nesne sayısı 80’e çıktı.

Messier son keşfini 1798’de yaptı. Güçten düşürücü bir felç geçirene kadar gözlem yapmaya devam etti. İki yıl sonra 12 Nisan 1817’de 86 yaşında öldü. Bugün Messier kataloğunda toplam 110 nesne var. Bu nesnelerden yedisi yirminci yüzyılda eklendi. Son kayıt olan M110, 1967’de eklendi. Bunlar, gökyüzündeki en parlak derin gökyüzü nesneleri arasındadır ve bu da onları amatör astronomlar için favori hedefler haline getirir. Aslında, “Messier maratonu”, dünyanın dört bir yanındaki amatör astronomlar için bir şekilde bir geçit töreni haline geldi. Amaç, 100 nesneden kaçının tek bir gecede bulunabileceğini ve görüntülenebileceğini görmek. Messier kataloğu, birçok kişi tarafından kuzey yarımkürede görülebilen en iyi derin gökyüzü nesnelerini içerdiği düşünülmektedir.

Yazar:  Sude MANAV

Kaynak

Charles Messier Biyografisi Space.com. 21 Temmuz 2022

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 688 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*