Çin, Kuantum Üstünlüğü ‘nü Google’ın Elinden Aldı.

Çin, Kuantum Üstünlüğünü Google’ın Elinden Aldı.

Öncelikle konumuza girmeden önce kısaca Kuantum Bilgisayarlarından bahsetmem gerekir;

Kuantum Bilgisayarları Nedir?  

Kuantum bilgisayarları, kuantum mekaniğini temel alan bildiğimiz dışında görünüme sahip olan bilgisayar türüdür, herhangi bir bilgisayardan milyarlarca kat daha yüksek ve verimli işlem gücüne sahiptirler.

 Açıkçası olayı size basitçe açıklamaya devam edeyim. Öncelikle bizim her gün gördüğümüz klasik bilgisayarlarla karşılaştıralım;

Klasik bilgisayarlar, 0’lar ve 1’lerden oluşan diziler halinde bilgi depolarlar. Bu sayılar ile birlikte, mesela şu an ekranda gördüğünüz bütün bilgiler 0 ve 1’lerden oluşur. 

Her 0 ve 1’in bulunduğu bu birime “bit” adı verilir, bitler içerisindeki değer 0 ila 1 arasında değiştirilerek bilgi depolanır.

Peki sizce kuantum bilgisayarları nasıl bilgi depolar?

Ne farkı var da klasik bilgisayarlardan ayırıyoruz biz bu kuantum bilgisayarlarını,

Klasik bilgisayarların aksine kuantum olanlar, bit birimlerini kullanmazlar. Bunun yerine onlar “kübit” adı verilen birimlerle bilgi depolarlar. Her kübit, 1 veya 0 ile ayarlanabileceği gibi, aynı anda 1 ve 0 ile de ayarlanabilir. Peki bu ne demek? 

Aslında buna iyi bir benzetme için SCHRÖDİNGER’İN KEDİSİ deneyini verebiliriz.

Bu deneye Sevgili Yazarımız İnanç Kaya’nın kaleminden ulaşabilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz.

Şimdi ise asıl konumuza bir adım atalım;

Kuantum üstünlüğü nedir?

Kuantum üstünlüğü ilk olarak Kaliforniya Teknik Üniversitesi (CalTech) profesörlerinden John Preskill tarafından kullanıma sunulan bir ifade. Kuantum üstünlüğü, bir kuantum bilgisayarının başka bir kuantum bilgisayarlarının pratik anlamda çözemeyeceği bir problemi çözdüğü anda elde edilmiş oluyor.

Yani en basit örneklerle 8 saniye ile iki buçuk gün arasındaki muazzam fark teknoloji dünyası için büyük bir gelişme diyebiliriz.

Çin, Google’ın üstünlüğünü elinden aldı.

Günümüzdeki bilgisayarların milyarlarca yılda tamamlayabileceği bir hesaplamayı kısa sürede yapan bir cihaz geliştiren Çin, kuantum programlamada büyük bir atılıma imza attı. Çin’in bu güce ulaşması ise Google’ın bu başarıya ulaşan ilk şirket olduğunu açıklamasından bir yıl sonra gerçekleşti. Science dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi üyelerinden oluşan bu ekip, dünyanın en etkili süper bilgisayarından 100-150 trilyon kat daha hızlı hesaplama yapan bir kuantum bilgisayarı tasarladı. Bilgisayarının farklı bir algoritması olan Gaus boson örneklemesi metodu ile 76 fotona kadar tespit edebildiğini belirtildi.

Programlama araştırmacıları, bu kuantum bilgisayarının Google’dan tamamen farklı bir kurulum kullandığını belirtti. Sonuç olarak ise kuantum bilgisayarlarına birden fazla yaklaşımın mümkün olduğu ve inovasyonlara çok açık olduğu da görüldü.

Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi üyelerinden oluşan bu ekip prototiplerinin Google’ın makinesinden 10 milyar kat daha hızlı olduğunu söylüyor. Çin’in bu muhteşem teknolojik başarısı,  ABD’ye teknolojik silahlanma yarışında geride bırakabileceği konusunda büyük bir gözdağı vermiş durumda.

Kanada, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, Rusya, Japonya ve Güney Kore gibi ülkeler de geleceğin süper bilgisayarlarını araştırmak ve geliştirmek için büyük paralar harcıyor. Umarım bir gün Türkiye de bu yarışın içine dahil olur ve güzel işler başarır…

Yazan: Cemil KIRAÇ

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*