Çin’de Çok İyi Korunmuş Bir Dinozor Embriyosu Bulundu

Çin’de Çok İyi Korunmuş Bir Dinozor Embriyosu Bulundu

Dinozorların soyunun tükenmesinin üzerinden 65 milyon yıl geçti. Aradan geçen bu uzun süreç yüzünden dinozorlara ait kalıntılar Mamut gibi günümüze daha yakın vakitlerde yaşamış canlıların kalıntılarına kıyasla daha zor ve daha az korunmuş şekilde bulunuyor. Bilim insanları DNA’nın 7 milyon yıldan fazla dayanmadığını belirtiyor ki bu da dinozor DNAlarının çoktan yok olduğunu gösteriyor. Jurassic Park serisinde kehribar içine hapsolmuş sivrisineklerden alınan kan örneklerinden dinozor DNAlarının elde edilmesi ve dinozorların yeniden canlandırılması ise bilimsel olarak imkansıza yakın. DNA örneklerinin elimizde olmaması dinozorların renkleri gibi bazı önemli detayları bilmemizin önüne geçiyor.

Jurassic Park filminden bir sahne. Bilim insanları kehribarın içine hapsolmuş sineğin emdiği dinozor kanındaki DNAları elde etmeye çalışıyor.

Geçtiğimiz günlerde ise Güney Çin’den heyecanlandırıcı bir haber geldi. Tahminen 72 ila 66 milyon yıl öncesine ait, harika şekilde korunmuş bir dinozor embriyosu fosili keşfedildi. Keşif Çin’in Ganzhou bölgesinde gerçekleşti. Aslında embriyonun fosili 2010 yılında bulundu ama yıllarca bir depoda bekledi.

Fosilin bulunduğu lokasyon

Yingiliang Doğa Tarihi Müzesin’de inşaat çalışmaları başlayınca depo tekrar düzenlendi ve bu yumurta fosili bazı araştırmacıların dikkatini çekti. Yapılan araştırmalar sonucu yumurta kalıntısının içinde bir dinozor embriyosunun fosili bulundu. Embriyonun dişsiz bir theropod ya da bir oviraptor türüne ait olduğu düşünülüyor, fosil embriyoya “Bebek Yingliang” ismi verildi. Bebek Yingliang 27 cm uzunluğunda. Bilim insanlarına göre bu önemli bir keşif, hatta araştırmacı Dr. Fion Waisum Ma’ya göre “Tarihte keşfedilmiş en iyi dinozor embriyosu.” Dinozor yavrusu yumurtanın içinde modern kuşlara benzer bir şekilde duruyordu ki bu şimdiye kadar bulunan dinozor yumurtalarında görülmemiş bir şey. Bilim insanları kuşlarda görülen bu duruşun dinozorlardan kalan bir özellik olduğunu düşünüyor ve bu durum kuşların dinozorların soyundan geldiği tezini daha da güçlendiriyor.

Embriyoyu gösteren bir illüstrasyon

Dinozor yumurtaları bugün timsah yumurtalarında olduğu gibi sık sık yırtıcıların hedefi oluyordu. Bilim insanlarına göre yumurtanın bugüne kadar korunarak gelmesinin sebebi bir çamur kaymasına yakalanması ve bu sayede diğer dinozorlar tarafından yumurtaya zarar verilemedi.

Çin’de Çok İyi Korunmuş Bir Dinozor Embriyosu Bulundu

YazanGöktuğ DONK

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

Kaynak****

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*